Hoe slecht is het om je grote boodschap op te houden?

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Soms bevind je je in bepaalde situaties waar naar de wc gaan een onmogelijke zaak is. Met buikkrampen en al probeer jij het op te houden. Dat het niet helemaal goed voelt moge duidelijk zijn, maar hoe slecht is het eigenlijk voor je?

 
Poepen is iets waarvan we zeker kunnen zijn dat iedereen het doet. Toch blijft het een taboe en wordt er maar weinig over gepraat. Zo ook over het ophouden van een grote boodschap. Zelfs na een relatie van minstens tien jaar, is het nog een secret waarover veel partners het niet hebben met elkaar.


Een groot geheim

Veel vrouwen houden poepen of scheten laten geheim voor hun partner. In de meest extreme gevallen weten mannen niet eens dat hun vriendin deze dingen doet net als dat hij ze doet. Hoe goed heb je het dan verborgen weten te houden! Ook voor vrienden, familie of collega’s is de verleiding groot om lichamelijke functies zoals poepen te verbergen. Maar is de natuur trosteren niet gewoon hartstikke gevaarlijk voor onze gezondheid?
 
Darm verlegenheid
Dr. Kyle Staller is een gastro-enteroloog in het Massachusetts General Hospital waar hij problemen behandelt wat betreft obstipatie. Staller komt het verschijnsel dat vrouwen het liever dan toch even ophouden wel vaker tegen, en noemt het ‘darm verlegenheid’. Hij legt uit dat het lichaam bedoeld is om afval op een effectieve manier je body weer uit te werken, en niet om het op te houden. Klinkt logisch toch?
 
Bekkenbodem disfunctie
Als je langere tijd je grote boodschap ophoudt kan je lichaam gaan denken dat dit normaal is, waardoor je problemen krijgt met je bekkenbodem. Dit kan weer leiden tot het vertragen van de dikke darm. Die bekkenbodemdisfunctie is niet dodelijk, maar het kan wel leiden tot chronische verstoppingen. Daar zit niemand op te wachten. Lang verhaal kort: als je moet gaan, dan moet je gaan!
 
Stel jij de grote boodschap ook weleens liever even uit?