Dingen die je herkent als je geen rijbewijs hebt

Vrije tijd door Sabine
Toen je 18 was zag je hoe de ene vriendin na de andere haar rijbewijs haalde. Jij daarentegen behaalde je roze pasje toen nog niet. Sterker nog, je hebt ‘m nu nog steeds niet. En dat brengt de volgende herkenbare dingen met zich mee… 
 
Geen last van treinen die niet rijden of bussen die niet op komen dagen. Het is zo fijn om met jouw autootje overal naar toe te kunnen sjeezen zonder gebonden te zijn aan bepaalde tijden. Heerlijk! Maar helaas is dit scenario niet op jou van toepassing. Dat rijbewijs laat helaas nog even op zich wachten. En als je door het leven gaat als rijbewijsloze schone, herken jij vast dat… 
 
… op verjaardagsvisite in een andere stad een ware struggle kan zijn. Jij moet als een van de eerste mensen weg, want ja, die laatste trein wacht niet op jou.  
 
… mensen er vaak maar vanuit gaan dat je wel in het bezit van een rijbewijs bent. Zeker een lady van jouw leeftijd moet zichzelf toch kunnen vervoeren?

 
… men zich afvraagt of er iets traumatisch is gebeurd waardoor jij niet zelf durft te autorijden. 
 
… iedereen je maar aan die rijlessen wil helpen. 
 
… men zelfs aanbiedt om een proefrondje met je te rijden over het industrieterrein.  
 
… jij altijd met anderen mee moet rijden. Als er tenminste nog een plekje in de auto over is. 
 
… mensen je op jouw verjaardag elke keer weer vragen of het niet eens tijd voor je wordt om een rijbewijs te halen. No pressure there.
 
… mensen in jouw bijzijn altijd maar lopen te kirren dat ze niet zouden weten wat zij zonder hun rijbewijs zouden moeten. Dat zou hun leven ‘zó érg vermoeilijken’.  
 
… mensen zonder blikken en blozen lukraak naar je financiële status vragen. Ze moeten per se een reden hebben waarom jij nog zonder roze pasje door het leven gaat. ‘Heb je dan geen geld voor een rijbewijs?’  
 
… mensen ook maar al te graag van je willen weten of je niet een leuk dealtje hebt gemaakt met je ouders. Nee, niet alle ouders kunnen zich een rijbewijs voor hun kroost veroorloven. 
 
… jij nooit de Bob kunt zijn, dat tot ergernis van je vriendinnen die wel een rijbewijs hebben en niet kunnen drinken omdat ze jou naar huis moeten brengen. Ja, soms voel je je dan een beetje bezwaard. Maar je belooft ze dat je ze meteen komt halen zodra je een rijbewijs hebt. 

 
… je nooit mee kunt praten met anderen wanneer zij een klaagrondje verkeer doen. Oké, je kunt beginnen over dat ene fietsoversteekpunt dat zó tricky is. 

… jij vaak het gevoel hebt dat je je moet verdedigen wanneer iemand je weer eens vraagt waarom je geen rijbewijs hebt. 

... jij bent een pro geworden in de weg wijzen. Als jij altijd maar naast de bestuurder moet zitten, word je vanzelf nuttig in andere dingen. 

Wat vragen mensen jou altijd wanneer ze horen dat jij geen rijbewijs hebt?