Het is officieel: dutjes doen maakt je creatiever

Lifestyle door Elsemieke
Heb je het gevoel dat je al slaapt als je je ogen héél even dichtdoet? Twijfel je of je stiekem een dutje zal doen als je thuis bent? Misschien moet je er dan aan toegeven, want het blijkt dat een powernap alleen maar voordelen heeft.
 
Die drukkende warmte die er in de zomer heerst, kan ervoor zorgen dat je een beetje slaperig bent. De hele dag ren je van hot naar her en je zweet je suf, dus een snelle powernap is dan verleidelijk. Hou jezelf vooral niet tegen, want volgens een nieuwe studie van de Universiteit van California Riverside is overdag een tukje doen hartstikke goed voor je geheugen en je creativiteit.
 
 
Creativiteit meten
Aan het onderzoek deden 81 mensen mee die in twee groepen werden opgedeeld. Elke groep kreeg twee verschillende testen zodat de wetenschappers hiermee hun creativiteit konden meten. Iedere deelnemer kreeg drie woorden te zien en werd vervolgens gevraagd om een vierde woord te vormen die alle woorden weer aan elkaar zou linken. Daarna werden ze voorzien van aanwijzingen voor de geheugentest die later op de dag zou plaatsvinden. 
 
Geheugentest
Een groep mocht na al deze testen een dutje doen, terwijl de andere deelnemers een film keken. De onderzoekers ontdekten dat de groep die even een powernap had genomen het 40 procent beter deed in de geheugentest dan degene die wakker waren gebleven! De wetenschappers denken dat dit komt door het feit dat slaap helpt tijdelijke herinneringen te veranderen in de lange termijn. Tijd om van je bureau af te komen dus en je ogen even dicht te doen. Slaap lekker!

Op welk tijdstip doe jij het liefst een dutje?