Seks & relaties / Relaties
Relaties

Dit is het perfecte leeftijdsverschil!

Als je om je heen kijkt, zie je vaak dat je vriendinnen een vriend hebben die een paar jaar ouder is dan zij zijn. Prima toch, daten met een man die 5 jaar ouder is? Zelfs een verschil van 10 jaar komt tegenwoordig regelmatig voor. Maar is het ook goed voor je relatie?  
 
Hoewel je niet kunt bepalen op wie je verliefd wordt, laten we onze ogen toch wel snel over een man glijden die wat ouder is dan wij. Het liefst een paar jaar ouder, we hoeven niet een van onze eigen leeftijd. Maar volgens onderzoek zijn het juist de broekies die we moeten hebben! 


Kleinere kans op break
We dachten altijd dat leeftijdsverschil niet echt uitmaakte, maar uit onderzoek van Emory University in Atlanta is gebleken dat er een ideaal leeftijdsverschil bestaat. Na 3000 mensen te hebben ondervraagd en onderzocht, kwamen ze tot de conclusie dat 1 jaar het beste verschil is. Of je nu ouder dan iemand bent of niet. Stellen die maar 1 jaar van elkaar verschillen hebben een kans van maar 3 (!) procent om uit elkaar te gaan. 
 
Onderzoekers keken ook naar echt grote leeftijdsverschillen. Door dit te bestuderen, kwamen ze tot de conclusie dat hoe meer jij en je vriend in leeftijd verschillen, hoe groter de kans is dat jullie uit elkaar gaan. Stellen die 5 jaar in leeftijd van elkaar verschillen, hebben 18 procent meer kans om uit elkaar te gaan dan setjes die even oud zijn. Stellen die een leeftijdsverschil van 10 jaar hebben, hebben een kans van 39 procent om uit elkaar te gaan. En volgens het onderzoek is er bijna geen beginnen aan een relatie met iemand die 20 jaar ouder (of jonger) is dan jij. Deze stellen hebben maar een kans van 5 procent om bij elkaar te blijven. Oei, niet erg geruststellend… 

 
De reden
Waarom dit zo is, is eigenlijk best wel logisch. Mensen met grotere leeftijdsverschillen, willen andere dingen in het leven. Ze hebben andere normen en waarden en ze zien de wereld vaak anders. Maar volgens onderzoekers zijn dit niet de enige factoren die een rol kunnen spelen, bijvoorbeeld kinderwensen. Maar uiteindelijk is dit natuurlijk maar een onderzoek. Als jij en je partner gelukkig zijn met elkaar, maakt het leeftijdsverschil volgens ons helemaal niets uit! 

Hoeveel jij schelen jij en je partner?