Wow! Je hebt dus niet zoveel vrienden als je denkt

Relaties door Lisa_V

Op Facebook heb je misschien over de 400 vrienden, maar hoeveel van deze mensen komen op jouw verjaardag? Uit nieuw onderzoek is gebleken dat een hoog percentage van je vrienden jou eigenlijk helemaal niet als vriend ziet.

Wetenschappers van Massachusetts Institute of Technology hebben een groep mensen tussen de 23 en 38 jaar onderzocht op het gebied van vriendschap. En wat blijkt? Maar ongeveer de helft van onze vriendschappen zijn daadwerkelijk wederzijds. Zo’n 94% van de ondervraagden dacht dat hun vriendschap wederzijds was, maar in werkelijkheid bleek dit maar bij 53% het geval te zijn. 


Als klein meisje was het allemaal redelijk eenvoudig, we hadden altijd wel iemand om mee buiten te spelen. Maar naarmate we ouder worden, wordt het moeilijker om vriendschappen te behouden. Volgens de onderzoekers is het vooral een probleem om te beschrijven wat er precies onder een goede vriendschap valt. Telt de collega waarmee je buiten werktijd gaat lunchen ook als vriendin? En wat te denken over de vriendinnen van je basisschool die je nog maar eens per jaar ziet? Als je er goed over nadenkt, zul je vast een groepje hebben die de stempel ‘twijfelgeval’ krijgen.

Ook zijn we volgens de professor soms te druk bezig om zoveel mogelijk vrienden te maken, dat we eigenlijk helemaal vergeten om echt te investeren in een al bestaande en goede vriendschap. Social media maken onze perceptie over vriendschap ook ingewikkelder. Want hoe makkelijk je op social media iemand toevoegt in werkelijkheid blijkt het opbouwen van een vriendschap in real life toch een stukje lastiger. Volgens professor Ronald Sharp, die onderzoek doet naar vriendschap is er een belangrijke voorwaarde voor vriendschap: ,,Het gaat er niet om wat iemand voor je doet, maar of je een beter persoon wordt door elkaars aanwezigheid.’’ Volgens professor Sharp kunnen we online misschien heel veel tijd steken in een vriendschap, maar hierdoor hebben we onze realistische kijk op de werkelijkheid een beetje verloren en daardoor kunnen die vriendschappen nog wel eens tegenvallen. Aiiii!De Britse antropoloog Robin Dunbar stelt dat de mens eigenlijk maar in staat is om vijf serieuze vriendschappen te onderhouden. En kun je beter een paar hele goede hechte vrienden hebben waarvan je zeker weet dat ze er altijd zullen zijn. Dan dat je twintig vage ‘vrienden’ hebt. Eerlijk is eerlijk dit nieuwtje maakt het opstellen van onze volgende verjaardagsuitnodiging een heel stuk makkelijker. 

Hoeveel echte vrienden heb jij?