Seks & relaties / Relaties
Relaties

Samenwonen voor het huwelijk is slecht voor je relatie


Trouwen voordat je samen gaat wonen is anno 2016 een no go. Voor jij het jawoord geeft aan je partner wil je eerst het bewijs dat hij wel in staat is een huishouden met je te runnen. Kan hij wel echt een wasje draaien en het bed opmaken? 
 
Eerst zien dan geloven natuurlijk! Jij hebt er geen zin in dat je lover jouw parelwitte jurkje verziekt, door een rode sok in de wasmachine te stoppen. En wanneer jij een keertje ziek bent, is het wel zo fijn dat hij een fatsoenlijke maaltijd kan bereiden voor je. We zijn allemaal onder de indruk dat samenwonen de beste test is voor we besluiten in het huwelijksbootje te stappen. Je maakt toch ook een proefrit voor je een auto koopt? Dus kan je ook maar beter testen of jij en je partner wel, letterlijk, door één deur gaan. Het lijkt erop dat dit de ultieme relatietest is, vooral voordat hij besluit een ring om je vinger te schuiven. 
 
 
Maar deze statement blijkt helemaal niet waar te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat koppels die samenwonen voor zij wettelijk verbonden zijn een grotere kans hebben om in een scheiding eindigen dan stelletjes die deze test niet zijn ondergaan. Het lijkt er namelijk op dat lovebirds die al een nestje delen trouwen om de verkeerde redenen. Zij verloven zich meestal omdat ze toch al samenwonen en trouwen de meest logische volgende stap is. Niet zozeer omdat ze het echt graag een verbintenis willen, maar omdat ze toch al een co-schap delen. Het gevolg hiervan is dat deze couples minder vertrouwen hebben in de kwaliteit en stabiliteit van hun relatie. Samenwonen om een relatie te testen lijkt dus geassocieerd te worden met een scheiding. 
 
Misschien moeten we hem dan toch maar eerst op zijn knietjes laten gaan, voor we besluiten onze garderobekast te verhuizen naar zijn of een nieuw appartement. Maar als jullie besluiten onder één dak te leven om de juiste redenen en het absoluut geen test is, hoeft jouw relatie natuurlijk geen gevaar te lopen. En voor sommige stelletjes werkt een test hartstikke goed! Samenwonen voor het huwelijk hoeft niet altijd te eindigen in een divorce
 
Wil jij eerst samenwonen om je relatie te testen voor jij je partner het jawoord geeft?