Zo leer je om voortaan 'nee' te zeggen

Vrije tijd door Fadak
Niet veel vrouwen zullen het toegeven, maar ‘nee’ zeggen vinden we moeilijker dan we denken. We hebben al snel het gevoel dat we iemand teleurstellen als we 'nee' zeggen. Soms hebben we zelfs het gevoel deze persoon in de steek laten.
 
Het is natuurlijk helemaal niet verkeerd om met een positieve instelling voor iedereen klaar te staan. Maar vergeet je eigen grenzen niet. Als je alleen maar iedereen om je heen tevreden wilt houden, gaat dit op een gegeven moment alleen maar ten kosten van jezelf. Het vergt veel energie om voortdurend rekening te houden met alles en iedereen. 
 

 
Soms moet je gewoon nee zeggen. Om het je wat makkelijker te maken hebben wij een aantal tips voor je hoe je voortaan ‘nee’ zegt. 
 
#1 Take your time 
Als iemand je om een gunst vraagt, hoef je echt niet à la minute antwoord te geven. Geef gerust aan dat je er later op terugkomt. Als je jezelf de tijd geeft, heb je de ruimte om dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. 
 
#2 Verklaring schuldig? 
Totaal niet. Nee is nee, hier hoef jij geen verklaring voor te geven. Als je een verklaring geeft, is het alsof je goedkeuring moet krijgen waarom je ‘nee’ zegt. 
 
#3 Wees altijd respectvol
Nee zeggen hoeft niet te betekenen dat je niet respectvol bent, het is maar net de manier en toon waarop je het zegt. 
 

#4 Maak het simpel 
Ga er niet omheen draaien, pieker er niet over en ga vooral niet hele scenario’s bedenken waarom je niet kan. Maak het makkelijk voor jezelf en voor de ander. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, toch? 
 
#5 Komt het je toch niet uit? 
Soms zeg je uit haast ‘ja’ en besef je pas achteraf dat het toch niet zo goed uitkomt voor jou. Dit is natuurlijk best vervelend, maar je hebt gewoon het recht om van mening te veranderen. Vertel het de ander dan wel zo snel mogelijk en stel het niet te lang uit, omdat je het niet durft te vertellen. Je moet het hoe dan ook toch ooit vertellen. 
 
Heb jij nog tips hoe je makkelijker ‘nee’ kunt zeggen?