Mama
Mama

Waarom het oké is als je geen kinderen wilt

Wanneer jij en je vriend al een tijd samen zijn en jullie allebei richting de dertig gaan (of dat al zijn), komen er vanzelf brutale vragen uit je omgeving of jullie al aan kind willen beginnen. Euh, kinderen? Die wil jij helemaal niet. En daar is niets mis mee. 
 
De een wil van jongs af aan al kinderen en sleepte haar babyborn overal mee naar toe, maar jij hebt nooit echt de drang gehad om je te vermenigvuldigen. Kinderen van een ander vind je leuk, maar je hoeft ze zelf niet. Je omgeving snapt dat niet altijd, maar geen kinderen willen is helemaal niet erg, want:  
 
Kinderen zijn duur 
Hoewel men altijd roept dat geld niet gelukkig maakt, is het toch iets waar je niet zonder kunt leven. Kinderen kosten je bakken met geld. Als jij het geld niet hebt, of het liever aan andere dingen wilt besteden, is dat prima. Of je kinderen wilt, is nog altijd jouw keus en niet die van een ander. Het heeft niet met egoïsme te maken. Je kiest voor dat wat beter lijkt voor jou. Een kind krijgen en hem of haar niet alles kunnen bieden wat hij of zij nodig heeft, zou veel erger zijn. 
 
 

Je wilt carrière maken
Voor mannen is het nog altijd makkelijker om hoger op de carrièreladder te klimmen, maar vrouwen worden nog weleens benadeeld als ze zwanger zijn. Iemand ontslaan om een zwangerschap mag niet, maar bedrijven zijn soms zo achter de ellenbogen dat ze een andere manier vinden om je eruit te knikkeren. Daarnaast kan het ook lastig zijn om je werkschema te combineren met een kind. Overwerken wordt lastig met een kleine. Laat staan hoe het is om (last-minute) zakenreisje te moeten maken. 
 
Het is jouw lichaam
Een zwangerschap is volgens veel vrouwen alles waar als je je kindje eenmaal hebt, maar het vraagt wel veel van je lichaam. 9 maanden lang maakt je lichaam veranderingen mee die niet altijd welkom zijn, maar soms wel blijvend. Ook de dingen die de bevalling met zich meebrengen, zijn niet altijd even prettig. Niet iedereen wil dit doorstaan en dat is prima. Jouw lichaam, jouw keuze. 
 
 
 
Je voelt geen moederinstinct 
Sterker nog: je voelt simpelweg absoluut geen drang om je eigen kinderen te hebben. De gedachte eraan doet je eerder huiveren. Kinderen moet je niet nemen omdat je omgeving het van je verwacht, maar omdat je ze zelf wilt. Jij voelt die drang niet en voelt er ook niets voor om een kindje op te voeden. 
 
Je hebt al een vervullend leven
Je hebt een fantastische vriend/man, een mooi huis, je droombaan en twee lieve honden. Je hebt eigenlijk alles al wat je hartje begeert. Je neemt niet genoegen met minder, maar dit is wat je wilt. Een kind voelt voor jou niet als een verrijking van je leven. 
 
Wat zou voor jou een reden zijn om niet aan kinderen te beginnen?