Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Opstaan in het donker is slecht voor je

Naarmate het kouder en killer wordt gedurende de herfst, is het steeds lastiger om ons bed uit te komen. We nemen nu eenmaal niet graag afscheid van onze warme dekentjes. Daarnaast is het slecht voor je om je nestje vroeg te verlaten. 

Een avondje op de bank is heerlijk, Netflix and chill; hell yeah! Jij komt helemaal tot rust...  totdat jij je wekker moet zetten. Jij zit namelijk nu al op tegen dat hinderlijke deuntje dat jouw schoonheidsslaapje verstoord. 

 
Zo moeilijk
Snoozen is de eerste activiteit op je morning rituals lijstje. Te laat komen is helaas geen optie, dus je zal op een gegeven moment wel afscheid moeten nemen van je warme bedje, je zijdezachte lakens en je heerlijke donzen kussens. Opstaan is de meest lastige taak ooit, vooral wanneer het nog (veel te) vroeg en hartstikke donker is. Jij stapt gegarandeerd met het verkeerde been uit bed hoor! Kon je nog maar een uurtje (of drie) blijven liggen. Misschien gelooft je baas wel dat jouw trein dikke vertraging heeft, of dat jouw wekker kapot is of jij jezelf hebt opgesloten in je eigen huis… Of gebeurde er maar iets magisch waardoor jij je nog even lekker kon omdraaien.
 
Gelukkig zijn deze complottheorieën of wonderen helemaal niet nodig. Jij kunt nu zonder schaamte of schuldgevoel lekker warm tussen de lakens blijven liggen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vroeg opstaan tijdens de herfst- en wintermaanden niet bepaald goed is voor je. Wij hebben een stofje in ons lichaam, melatonine, dat ervoor zorgt dat wij in slaap vallen. Dit hormoon wordt onderdrukt op het moment dat de zon opkomt. Daarnaast gaat ons cortisolniveau (lees energielevel) ook omhoog bij de eerste zonnestraaltjes. Helaas kunnen we tijdens de koude seizoenen waarin de zon wat later opkomt ons natuurlijke ritme niet aanhouden. Ontwaken wanneer het licht wordt is onmogelijk tijdens de herfst en winter. Opstaan is daarom veel lastiger in de duisternis en heeft vaak ook nog eens een bad effect op jouw mood
 

Jetleg-gevoel 
De tijd tussen het moment dat je wakker wordt door het deuntje van je smartphone en het moment waarop je natuurlijk wakker wordt is als het ware ‘a social jetleg’. Het liefste leggen we de uitkomsten van dit geniale onderzoek onder de neus van onze baas. Hij kan je toch niet laten werken onder ongezonde omstandigheden? Maar aangezien de kans nihil is dat jouw baas hierdoor zegt dat je de komende maanden na de lunchpauze mag komen aankakken op kantoor, kun jij je wekker maar beter zetten! Dan moeten je collega’s je natuurlijk niet raar aankijken als jij met een resting bitchface achter je laptop zit, door de gangen loopt of bij de koffiemachine staat. Jij moet nog even bijkomen van je sociale jetleg natuurlijk! 
 
Heb jij ook zo’n moeite met opstaan in het donker?