Wanneer de omgeving het narcistisch misbruik niet begrijpt

Relaties door Charlotte
Een relatie waarin narcistisch misbruik voorkomt, is al pijnlijk genoeg. Het is dubbel zo pijnlijk als de omgeving je ook nog eens niet gelooft. Er is nauwelijks begrip en compassie voor de pijn waar je doorheen moet…  

Het kan zelfs zo zijn dat mensen geloven dat jij degene bent met de issues en het kan zelfs zó ver gaan dat mensen denken dat je dingen gewoonweg verzint. Dit zie je ook regelmatig gebeuren bij mensen die met hun narcistische ex hebben te dealen in rechtszaken of mediation. Het slachtoffer wordt niet gezien of gehoord en zelfs niet geloofd of de situatie wordt helemaal omgedraaid door de narcist. Hoe kan dit?
 

 
De beschuldigingen lijken voor mensen die er niet mee te maken hebben, te ver van hun bed, omdat de narcist in kwestie nou juist altijd het perfecte plaatje neerzet. Narcisten zijn in staat om hun imago naar buiten heel anders neer te zetten dan binnen vier muren en lijken er erg goed in te slagen om de buitenwereld tegen je op te zetten en zelfs op hun hand te krijgen. 
Dit alles zorgt er nog meer voor dat je je niet gesteund voelt, je je erg alleen voelt en niemand lijkt je te begrijpen en je te willen helpen. Ondanks al je pogingen om mensen te laten inzien wat er met je gebeurt, lijkt het wel een averechts effect te hebben. En dit is iets wat heel veel mensen in een relatie met een narcist overkomt. 
 
Probeer je om de steun van deze mensen te krijgen en ze tot inzicht te laten komen wie de narcist is en wat voor spel hij of zij speelt? Stop ermee, het is zonde van je tijd en energie. Ga deze energie richten en focussen op jezelf. Ga naar binnen en ga datgene genezen wat kapotgemaakt is, vernietigd is en zich teleurgesteld en wanhopig voelt. Dit gaan de mensen die niet in je geloven niet voor je doen. Zoek en verzamel die mensen om je heen die je wel zien en horen en hoe moeilijk het ook is, laat de rest gaan. Ze hebben geen idee.
 
 
Het klinkt vreemd, maar verander je eigen ik van slachtoffer naar de regisseur van JOUW leven. Ga kijken wat je nodig hebt en zoals gezegd, verzamel die mensen om je heen die kennis en kunde van deze materie hebben en die je wél zien, maar ga vooral uit van je eigen kracht en wat JOUW IK je zegt. Wees je bewust dat jezelf slachtoffer voelen van de situatie, hoe erg het ook is, voor negatieve giftige energie zorgt, waarbij jij jezelf uit je eigen kracht laat halen door de ander. Je geeft teveel macht aan de ander. Blijf staan voor jezelf, hoe moeilijk ook. Als je aan jezelf gaat werken, kun je die ander vanuit een heel ander perspectief gaan zien en ga je ook durven vertrouwen op jezelf. Je durft voor jezelf te gaan staan, je durft weer zichtbaar te worden, keuzes te maken en ga zo maar door. 
 
In plaats van nog langer de erkenning, waardering en bevestiging buiten jezelf te zoeken, leer je deze te vinden in jezelf en op deze manier wordt je alsmaar krachtiger. Hier zijn allerlei manieren en technieken voor. Zodra de narcist voelt, dat jij niet langer meer de macht aan hem of haar geeft, zul je zien dat er dingen gaan veranderen. Het is dus niet alleen belangrijk om heel goed te kijken wat er gebeurt en wat de narcist tegen je gebruikt, maar minstens zo belangrijk om te gaan werken aan jezelf. 
 
Wil je hierover doorpraten? Bezoek dan mijn website.

 
Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een artikel op Ze.nl.
Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.