Seks & relaties / Relaties
Relaties

Eerste hulp bij een depressieve lover

 

Even dacht jij dat hij niet meer blij was met jou. Maar nu blijkt dat de reden waarom hij nergens zin meer in heeft een depressie is, weet jij echt niet meer wat jij moet doen. Waar is Dr. Phil als je 'm nodig hebt? Gelukkig heb je Ze!

 

 
Onze drukke levensstijlen zorgen ervoor dat we niet altijd even de tijd hebben om bij te komen. Daarnaast hebben we ook nog eens een enorme sociale druk om te presteren En wat maakt ons nu eigenlijk blij? Aangezien we moeten studeren, werken, sporten en ons sociale leventje niet opzij kunnen leggen zien we af en toe door de bomen het bos niet meer. Om nog maar te zwijgen over onze smartphone, die heel wat tijd inneemt. Waarin we onszelf dan weer vergelijken met de mooiste Instagram users en fitgirls die jaloersmakende selfies posten. Het is dan ook niet gek dat steeds meer jongeren hieronder bezwijken en in een diep dal terecht komen. Dealen met vermoeidheid, niet kunnen opstaan, continue angstig zijn en geen concentratievermogen hebben klinkt niet echt fijn. Nee, een depressie is niet bepaald een pretje en dit gun je niemand. Vooral niet iemand om wie je heel veel geeft. Maar wat nu als je lover depressief is en zich ondanks jouw liefde enorm eenzaam voelt? Jij wilt hem absoluut niet laten vallen! Naast er altijd voor hem zijn kun jij de volgende dingen doen om jullie relatie er niet onder te laten lijden!
 
 
… Geef jezelf niet de schuld. We begrijpen dat dit moeilijk is, omdat jij de meeste tijd met hem doorbrengt. Daarom is het niet gek om te denken dat hij niet happy is vanwege jou. Misschien hebben jullie wel eens ruzie, of doe je iets wat hij niet leuk vindt, maar dit is echt niet de oorzaak van zijn depressie. 
 
… Hoe langer je wacht met het inschakelen van professionele hulp, hoe meer zijn status verslechtert. En dus ook jullie relatie. Help jezelf door hem een duwtje in de juiste richting te geven en maak bijvoorbeeld een doktersafspraak. 
 
… Niet alleen hij voelt zich rot, maar ook jij bent een beetje down. Hij is tenslotte jouw wederhelft, dus dit is niet gek. Nu hoef je niet meteen zelf in therapie te gaan, maar het is wel belangrijk dat jij je gevoelens ook deelt met iemand die je vertrouwt. Krop je gevoelens in ieder geval niet op. 
 
… Praat met elkaar, probeer in zijn hoofd te kruipen. Maar zorg er vooral ook voor dat hij weet hoe jij je onder zijn depressie voelt. Hoe kun jij een bijdrage leveren aan zijn verbeterproces? Hoe lossen jullie dit samen op? Maak een plan!

... Maar praat er ook niet al teveel over. Het leven staat niet stil en jullie moeten door. Als je er geen label aanhangt, zul je merken dat je soms vergeet dat je lover een depressie heeft. 
 
… Jouw partner heeft je nu meer nodig dan ooit. Sta garant voor lange knuffelsessies en Netflix-avondjes in bed. Depressieve mensen vinden het vaak niet fijn om zich buiten de deur te begeven. Toon hier begrip voor, maar probeer je vriend af en toe ook te herinneren aan hoe leuk uitgaan eigenlijk wel niet is. 
 

 
… Dat hij er geen plezier aan kan beleven, wil niet zeggen dat jij uitgaan moet skippen. Blijf de dingen doen die jij leuk vindt. Laat zijn depressie jou niet mee naar beneden sleuren. 
 
… Leg je lover extra in de watten, er is niets zo fijn om het gevoel van waardering te ervaren. Kook zijn favoriete gerecht, geef hem een ontspannende massage of schrijf een liefdevol gedicht voor hem. 
 
… Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Aangezien je bijna al je tijd en energie aan hem besteedt, ben je sneller in staat jezelf (onbewust) aan de kant te schuiven. Dat is erg lief van je, maar je moet ook wat me-time inplannen! Laat ook jouw nachtrust, eetpatroon en sportschoolbezoekjes niet onder zijn depressie lijden. 
 
… Geef het tijd, het is tenslotte een proces. Het zal een emotionele achtbaan zijn met ups and downs, maar als jullie relatie dit overleeft, kunnen jullie alles aan! 

Ken jij iemand met een depressie?