Recycle je kerstdiner: dit kun je doen met de restjes van je kerstdiner

Recepten door Brit

Zonde hè? Heb je voor het kerstdiner groots uitgepakt en lekker veel eten op tafel gezet, voor ieder wat wils. Maar als aan het eind van het diner nog veel over is, gooien we dat niet graag weg. Dus, wat kun je dan doen met de kerstrestjes?

Lees ook: Zo organiseer je een stressvrije kerstbrunch

Ontbijt met de restjes van je kerstdiner

Een saaie boterham met kaas op Tweede Kerstdag? Als je dat van plan was, hebben we iets beters voor je. Met de restjes groente, vlees en aardappelen kun je samen met wat eieren je dag beginnen met een stevige frittata. Spruitjes van gisteren? Verwaarloosde geraspte kaas? Gooi het allemaal samen in een kom, klop er wat eieren doorheen, voeg een beetje melk voor de textuur toe en gooi het in de pan.

Snackplates of borrelplankjes

Met alle overgebleven restjes van het kerstdiner kun je vast een snackplate of lekkere borrelplank maken. Dit kan bijvoorbeeld met restjes biefstuk of rollade, geroosterde groenten zoals bloemkool en broccoli, stukjes kaas en plakjes vlees zoals mortadella. Voeg er nog wat dipsausjes aan toe en je hebt een hele diverse plank met van alles wat, die je leuk kunt versieren. Perfect voor de lekkere trek, bij de kerstfilm of bij een wijntje, en je kunt alle restjes gebruiken.

Restjes transformeren voor het avondeten

Met een paar slimme moves kun je de restjes van het kerstdiner omtoveren tot helemaal nieuwe gerechten. Als je bijvoorbeeld te veel aardappels over hebt, kun je ze stampen. Samen met kaas en wat kruiden maak je er een heerlijk bijgerecht van. Je kunt ze ook in blokjes snijden en roosteren in de oven met wat olie en knoflook.

Restjes vlees van het kerstdiner kunnen ook verwerkt worden in andere gerechten. Een stoofpotje, curry of zelfs in de pasta is een creatieve en vindingrijke manier om ermee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan dit recept:

Lees ook: Christmas incoming! Dit zijn de leukste budgetproof kerst decoratie

Romig pasta recept

Ingrediënten:

  • 250 gram pasta
  • 100–200 gram stukjes vleesrestjes zoals kip, kalkoen, rollade of ham
  • 1 fijngehakte ui
  • 2 fijngehakte teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 100 gram champignonplakjes
  • 150 ml room
  • Geraspte kaas
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Zo maak je het:

  1. Breng een pan water aan de kook met een snufje zout en kook de pasta al dente. Bewaar voor het afgieten een klein kopje kookwater.
  2. Bak de ui in een grote koekenpan totdat deze glazig is. Voeg daarna knoflook, paprika en champignons toe en bak totdat ze zacht zijn.
  3. Voeg als laatst de vleesrestjes toe en bak ze totdat ze warm zijn.
  4. Voeg de room toe en laat het zachtjes pruttelen. Als de saus te dik is, kun je een beetje van het bewaarde pastawater toevoegen.
  5. Meng de saus door de pasta en voeg zout, peper en kruiden naar smaak toe.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @ze.nl op Instagram en laat het ons weten!