4x borrelhapjes voor oud en nieuw
Het nieuwe jaar staat om de hoek, hoe leuk is het om het nieuwe jaar in te gaan met heerlijke zelfgemaakt borrelhapjes. Bekijk deze vier heerlijke gerechten.
Geitenkaas, walnoot en honing bladerdeeghapjes
Een perfectie combinatie van ingrediënten bij deze geitenkaas, walnoot en honing hapjes. Je maakt ze in een bakje van bladerdeeg, perfect voor bij de borrel.
Ingrediënten voor 12 hapjes:
- 3 plakjes bladerdeeg
- 80 gram geitenkaas
- 12 hele walnoten
- honing
- 1 ei
- Muffinvorm
Zo maak je het:
Snij om te beginnen de plakjes bladerdeeg in vieren. Bekleed de muffinvorm vakjes met de stukjes bladerdeeg en prik gaatjes op de bodem. Verdeel de geitenkaas over de bakjes, druk daar een walnoot op en verdeel er als laatst nog een beetje honing over. Smeer vervolgens de randjes bladerdeeg in met ei. Bak de geitenkaas hapjes in 14 minuten op 225 graden gaar.
Vegetarische bladerdeeghapjes met hummus
Deze vegetarische bladerdeeghapjes met hummus zijn heerlijk voor bij de oud en nieuw borrel.
Ingrediënten voor 20 hapjes:
- 5 plakjes bladerdeeg
- 200 gr hummus
- Zongedroogde tomaatjes
- Groene olijven
- Twee mini snack komkommertjes
- Basilicum
- Geroosterde pijnboompitten
Zo maak je het:
Prik gaatjes in de ontdooide plakjes bladerdeeg en snijd ze in vierkantjes van 6 cm bij 6 cm (oftewel, snijd elke plak bladerdeeg weer in vieren). Leg de vierkantjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak in 14 minuten op 200 graden goudbruin. Vervolgens laat je de bladerdeeg vierkantjes volledig afkoelen. Snijd ondertussen de kleine komkommertjes in plakjes en een aantal olijven doormidden. Schep met een kleine lepel op elk bladerdeeg vierkantje een schepje hummus. Steek in elk hapje een schijfje komkommer en wissel verder af met de andere toppings: de semi-zongedroogde tomaatjes, olijven, basilicum en geroosterde pijnboompitten.
Zachte pistachenoga
Maak zelf deze overheerlijke pistachenoga
Ingrediënten:
- 1 eiwit
- 200 g fijne kristalsuiker
- 75 g vloeibare honing
- 50 g blanke stroop
- 50 ml water
- 1 halve tl vanille extract
- 125 g licht geroosterde pistachenoten
- 125 g licht geroosterde ongepelde amandelen
Zo maak je het:
Als eerste verwarm je de oven en rooster je de noten licht. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier. Klop het eiwit eerst met de hand schuimig en daarna met een mixer stijf. Doe de suiker, honing, stroop, water en vanille in een pan. Verwarm dit op laag vuur tot alles is opgelost. Breng het daarna aan de kook met een thermometer in de pan. Laat het koken tot 125 graden. Giet een derde van de siroop bij het eiwit terwijl de mixer draait. Laat de rest van de siroop verder koken tot 148 graden. Giet dit ook bij het eiwit. Zet daarna de mixer op de middelste stand en klop voor acht minuten. Voeg daarna een smaakstof toe en klop nog een minuut. Schep de pistachenoten en amandelen door het mengsel. Schep het mengsel in de vorm. Het plakt, dus werk met een schraper en mes. Laat dit nu voor zes uur staan. Snijd daarna in blokjes en bewaar in een luchtdichte trommel. Je kan het tien dagen bewaren.
Kaasstengels
Kaasstengels zijn heerlijk om zelf te maken, en moeilijk is het zeker niet. Heerlijk bij de borrel
Ingrediënten voor 12 kaasstengels:
- 6 plakken filodeeg (ontdooid)
- circa 100 gr oude kaas
- 1 ei
Zo maak je het:
Snijd het filodeeg in twee stukken. Snijd de kaas in reepjes. Leg vervolgens een reepje kaas aan de rand van het filodeeg. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het filodeeg op. Smeer het einde van het filodeeg in met een beetje ei en plak het filodeeg dicht. Zorg ervoor dat je de kaasstengels goed strak oprolt en dat je ze goed dicht plakt aan alle kanten. Als het filodeeg niet goed is dichtgeplakt, stroomt de gesmolten kaas eruit. Verwarm een laagje (zonnebloem)olie in een pan zodat je de kaasstengels kan bakken. Als de olie warm is, doe je ongeveer 3 kaasstengels in de pan en bak je ze een 2 minuten per kant totdat ze goudbruin zijn.
Tip: Je kan de kaasstengels ook in de oven bakken, zo’n 15 minuten op 200 graden. Smeer ze dan wel in met een beetje ei of olie.