Jouw broekmaat achterhalen: zo kun je het meten

Mode & trends door Maya Luz

Broeken kopen kan nogal lastig zijn. De maten verschillende bij iedere winkel en daardoor kan het een hele klus zijn om je perfecte maat te vinden. Wil jij weten hoe je iedere keer weer de perfecte maat kunt vinden? Dit is hoe je jezelf op moet meten om je maat te achterhalen.

Lees ook: Veelzijdige looks creëren met shirts!

Meet niet alleen jezelf maar ook een broek die je goed past

We hebben allemaal wel een broek in onze kast liggen waarvan we vinden dat deze perfect zit. Als je je perfecte maat wil achterhalen, is deze broek het ideale voorbeeld om te gebruiken. Pak dus een meetlint en meet de verschillende lengtes niet alleen bij jezelf maar ook bij de broek. Hierdoor kun je zien in hoeverre ze van elkaar verschillen. Dit is handig voor wanneer je een broek wil kopen in een specifieke style of in een bepaald model. Of de broek stretch heeft maakt ook uit. Meet dus vooral je lichaam, maar houd de afmetingen van de broek in je achterhoofd. Het kan altijd goed van pas komen.

Begin met het opmeten van de taille van de broek

Nu kun je echt gaan meten. Begin met het opmeten van de taille van je broek. Doe dit door je broek plat op de grond te leggen zonder deze uit te rekken. Meet de breedte van de taille en doe dit keer twee om je taille afmeting te krijgen.

Meet vervolgens ook je eigen taille

Om een nog nauwkeuriger beeld te krijgen van je taille afmeting, is het goed om je eigen taille ook te meten. Doe dit terwijl je nauwsluitende kleren draagt. Het is niet gek als er een verschil zit tussen de twee metingen die je net hebt gedaan. Houd ze allebei in gedachte wanneer je je maat gaat bepalen.

Meet de heupwijdte van je broek

Je taille is het meest smalle gedeelte van je lichaam, je heupen zijn juist het wijdste punt. Meet deze op je broek door deze opnieuw plat neer te leggen. Doe dit getal weer keer twee. Meet vervolgens ook je eigen heupen voor een nauwkeuriger getal.

Meet de lengte van de broekspijpen

Hoe lang je broekspijpen moeten zijn hangt af van de lengte van je benen en van hoe je wil dat de broek valt. Meet de pijpen van een broek waarvan je vindt dat deze perfect valt bij je benen. Dit dient dan als voorbeeld voor hoe je wil dat alle andere broeken die je koopt vallen. Dit kan afwijken op basis van de style van de broek die je koopt. Meet de lengte van de pijpen door de broek plat neer te leggen en te meten vanaf het kruis van de broek tot aan het uiteinde van de broekspijpen.

Meet de hoogte van de tailleband

De laatste stap wordt vaak vergeten maar is ook erg belangrijk. Door de hoogte van de tailleband te meten, weet je hoe hoog de broek komt. De rise van de broek kan per model verschillen. Maar als je bijvoorbeeld weet dat je favoriete jeans high waisted zijn en wat deze afmetingen zijn, dan kan je gemakkelijker zoeken naar soortgelijke broeken of broeken die wat lager vallen. Meet dit door te beginnen bij het kruis en te stoppen bij de tailleband.