Joost Klein mag opnieuw meedoen aan het Eurovisie Songfestival

Media door Alyssa

Even een kleine recap voor wie het gemist heeft: Joost Klein werd gediskwalificeerd tijdens het laatste Eurovisie Songfestival. Echt balen, toch? Maar geen paniek, want dit betekent niet dat hij voor altijd uitgesloten is van deelname. Jean Philip De Tender, de grote baas van de European Broadcasting Union (EBU), heeft in een interview gezegd dat Joost welkom is zolang hij zich maar aan de regels houdt.

Joost Klein wil een nieuwe poging doen 

Al heeft AVROTROS hierin de beslissende stem. Als zij vinden dat Joost binnen de lijntjes kleurt, dan is er geen reden om hem tegen te houden. En raad eens? Joost heeft al gehint op een nieuwe poging in 2025, misschien zelfs namens België. Spannend!

Werkomstandigheden onder vuur

Maar wacht even, er is meer aan de hand. De hele heisa rond Joost heeft een discussie op gang gebracht over de werkomstandigheden achter de schermen van het Songfestival. AVROTROS wil dat er dingen veranderen binnen de EBU. Tot nu toe hebben nog geen landen zich teruggetrokken, maar ze hebben nog tot eind september om hierover te beslissen. De kritiek was zelfs zo heftig dat er een onafhankelijk onderzoek is gestart. Het rapport hiervan kwam afgelopen maandag uit en dat heeft geleid tot beloftes van organisatorische veranderingen en duidelijkere regels voor iedereen die meedoet. "De regels van het Eurovisie Songfestival zijn geëvolueerd van één pagina bij de start zeventig jaar geleden tot honderden pagina's nu. We willen ervoor zorgen dat iedereen ze begrijpt en dat ze helder worden uitgelegd", aldus Jean Philip De Tender

F*ck Eurovision

Joost Klein heeft zelf nog niet veel gezegd over het Songfestival-drama, maar liet tijdens een show in Vancouver wel zijn emoties in de vrije loop. Middenin zijn optreden haalde hij keihard uit naar het Songfestival. Vanaf het podium schreeuwde hij luidkeels "fuck Eurovision" en begon daarna wild te headbangen op de muziek die op de achtergrond speelde.

S10 spreekt zich uit over Eurovisie Songfestival 

Onlangs sprak S10 zich bij Sophie & Jeroen op NPO 1 uit over haar ervaring tijdens het Eurovisie Songfestival. De zangeres, die in 2022 meedeed met het nummer De Diepte, heeft het liedjesfestijn ook als 'heftig' ervaren. Volgens Stien was de sfeer achter de schermen zo onveilig dat ze destijds een officiële klacht heeft ingediend. Het draaide destijds volgens de zangeres om het gebrek aan respect voor persoonlijke grenzen door enkele backstage-medewerkers bij het Eurovisie Songfestival. AVROTROS, de organisatie achter de Nederlandse inzendingen, bevestigde later dat er inderdaad een melding was gedaan.

Lees ook: Regisseur Europapa doet boekje open: 'Joost Klein schreeuwde tegen assistent'