Datingapps hebben hun piek gehad, hoe komt dat?

Single & daten door Maya Luz

Datingapps zijn niet meer weg te denken uit het moderne datingleven. Of toch wel? Het lijkt alsof datingapps hun piek hebben gehad en ze steeds minder populair worden. Hoe komt dat? Wij zoeken het uit.

Lees ook: Deze sterrenbeelden zijn gemaakt voor speed dating

Daten in het digitale tijdperk

Generatie Z is de eerste generatie die is opgegroeid met het internet. Het is dan ook niet gek dat deze generatie naar het internet keert om de liefde te vinden. Toch lijkt het erop dat steeds minder jongeren daadwerkelijk gebruik maken van apps zoals Tinder, Bumble of Hinge. Uit een enquête onderzoek in de Verenigde Staten bleek dat nog maar 26 procent van Generatie Z op een datingapp zit. Dit kan komen doordat er verschillende uitdagingen komen kijken bij het gebruiken van een datingapp. Voor Generatie Z bleken de angst om afgewezen te worden of de angst voor cringe zijn belangrijke redenen voor het niet gebruiken van de apps. Generatie Z vindt het lastiger om zichzelf in een kwetsbare positie te plaatsen waarin je jezelf blootstelt aan beoordeeld of geghost worden. Over het algemeen vindt de jongere generatie het lastiger om echte connecties te maken op datingapps en dat is waarom ze de apps massaal verwijderen.

Datingapps hebben hun piek gehad

Niet alleen de jongere generatie verlaat de datingapps. Over het algemeen worden de apps steeds minder populair, bij alle leeftijdsgroepen. Dit komt doordat steeds meer mensen het gevoel hebben dat de algoritmes van de apps hen niet echt helpen bij het vinden van hun beste match. Daarnaast is er nog het idee dat de apps je alleen maar op de app willen houden om meer geld te verdienen. Om echt goede matches te krijgen moet je betalen, en dat zien veel mensen niet zitten. Ook hebben veel mensen negatieve ervaringen met online daten. Hierbij gaat het voornamelijk om vrouwen en minderheden zoals mensen met een lichamelijke of mentale beperking. Hierdoor is het ook niet gek dat de apps meestal binnen de eerste maand weer verwijderd worden. Uiteindelijk blijkt dus dat datingapps niet meer bieden wat ze beloven: echte connecties. De jongere generatie, maar ook oudere generaties vinden het steeds moeilijker om echte connecties te maken via de apps waarbij je snel moet oordelen over iemand, vaak op basis van uiterlijk. Om deze reden verlaten steeds meer mensen de online datingscene en proberen ze weer mensen te ontmoeten in het echte leven. Of dit het einde betekent van online daten moet nog blijken, maar het zal ons niet verrassen als Tinder straks heel leeg voelt.