De drie maanden regel in daten: dit moet je weten

Single & daten door Maya Luz

De eerste fasen van een nieuwe relatie zijn altijd leuk en spannend. Alles is nog vers en nieuw. Maar na drie maanden verandert vaak opeens alles. Hoe kan dit? Volgens TikTok bestaat er een 'drie maanden regel' voor daten. Dit moet je erover weten.

Lees ook: Wanneer heb je genoeg seks in een gezonde relatie?

De honeymoon fase, maar dan anders

We kennen allemaal wel de honeymoon fase. Je hebt net iemand leren kennen en je bent direct verliefd. Jullie spreken elkaar non-stop en het voelt alsof je op een roze wolk zit. Deze periode komt volgens TikTok meestal na drie maanden aan zijn einde. Jullie spreken elkaar niet meer of veel minder, jullie zien elkaar niet meer zo vaak en je begint het gevoel te krijgen dat de relatie ten einde gaat komen. Volgens TikTok is het drie maandenpunt een belangrijke mijlpaal voor een nieuwe relatie. Overleven jullie dit cruciale moment, dan is de overlevingskans van jullie relatie een stuk groter. Na drie maanden is de fase waarin je helemaal hoteldebotel bent voorbij. Je plaatst je partner niet meer op een voetstuk en gaat met een meer realistische blik naar hen kijken. Alle nieuwigheid van de relatie vervaagt en jullie connectie voelt niet meer zo spannend als toen jullie elkaar net leerden kennen. Op dit punt kun je je gaan realiseren dat je echt serieus voor iemand wil gaan, of toch liever opnieuw op zoek gaat naar die spannende honeymoon fase met iemand anders. Dit is wanneer de drie maanden regel in werking treedt.

Waarom drie maanden?

Drie maanden voelt als een heel specifiek getal. Waarom duurt die eerste fase van een relatie altijd precies zo lang? Het kan net lijken alsof iemands echte gedrag pas vanaf dit moment naar boven komt. Dit kan ook het moment zijn waarop mensen zich realiseren dat ze nog helemaal niet klaar zijn voor iets serieus. De relatie wordt te echt en dus besluiten ze om afstand te nemen. Binnen drie maanden kun je ook een goed beeld krijgen van hoe iemand in elkaar zit. Binnen die tijd kun je goed zien of iemand serieus is, rode vlaggen heeft of spelletjes met je speelt. Dan weet je of je te maken gaat krijgen met de regel, of niet.

Zo overleef je de drie maanden regel

Het kan naar zijn om je te realiseren dat iemands gevoelens voor jou na twaalf weken opeens drastisch kunnen veranderen. Maar de drie maanden regel kan je ook veel helderheid en duidelijkheid bieden. Als je op zoek bent naar iets serieus, kan een spontane verandering in iemands gedrag het teken zijn voor jou dat je de juiste persoon nog niet hebt gevonden. Wanneer jij zelf degene bent die gevoelens verliest na drie maanden, is het beter om hier eerlijk over te zijn. Wees ook vooral eerlijk over je intenties aan het begin van jullie connectie. Op die manier voorkom je verwarring en teleurstelling wanneer toch blijkt dat jullie plannen voor de toekomst niet overeen komen. En hebben jullie het na de drie maanden nog steeds leuk met elkaar? Voel je dan vrij om gewoon te blijven daten. Soms heb je wat meer tijd nodig om te achterhalen of deze persoon de ware gaat zijn of niet. En de regel geldt niet voor ieder koppel.