3X relatieproblemen die therapie niet kan oplossen

Relaties door Anjali

Therapie kan goed helpen wanneer he minder gaat, maar niet alle problemen kunnen verholpen worden. Deze relatieproblemen lost therapie niet op.

Relatieproblemen

Therapie is er om je te begeleiden in een proces waar je anders niet bij wist hoe je eraan moest beginnen. Vaak draait het om reflectie, confrontatie en bewustwording. Ook kun je in therapie gaan voor relatieproblemen, maar dan moeten beide partijen wel iets aan de relatieproblemen op willen lossen. Sommige problemen zijn nou eenmaal niet op te lossen met therapie, dus weet je vanaf nu wanneer je geen geld uit hoeft te geven aan extra hulp.

1. Lange afstandsrelaties

Het kan soms een uitdaging zijn om ver van elkaar af te wonen,: denk aan verschillende thuislanden of een baan waarbij de één vaak in het buitenland moet zijn. Het begint misschien als iets waar jullie samen goed mee om kunnen gaan, maar het kan al snel een probleem worden. De meeste mensen hopen dat de situatie vanzelf zal wennen en verbeteren, maar dat is lang niet altijd het geval. Om er écht iets aan te doen kun je het beste samen gaan wonen, of in ieder geval dichter bij elkaar. Maar als dat geen optie is, zal een relatietherapeut ook niet kunnen helpen...

2. Monogame meningsverschillen

Van nature zijn mensen niet monogaam, wat betekent dat het niet de bedoeling is dat de mens bij één persoon blijft. Toch kiezen veel mensen er wel voor als ze verliefd zijn. Het zorgt pas voor problemen wanneer de ene persoon zweert monogaam te zijn, terwijl de ander dat simpelweg écht niet kan. Het doet veel pijn om iemand te verliezen omdat diegene niet trouw is terwijl jij dat wel bent, maar therapie gaat jullie hier niet bij helpen. De keuze is immers al gemaakt.

3. Kinderwens

Kinderen zijn voor veel relaties belangrijk, maar ook veel relaties moeten er niets van weten. Dat is prima, als jullie allebei dezelfde mening delen. Er gaat iets mis wanneer de ene persoon dolgraag een kleine (of meerdere) rond heeft lopen, terwijl de ander hier echt absoluut niets van wilt weten. Niemand zit fout in deze situatie, alleen de combinatie van meningen zal tot veel verschillen leiden, zeker als jullie allebei een uitgesproken mening hebben. Therapie gaat jullie niet anders laten denken, dus misschien is het tijd om goed over de toekomst van de relatie na te denken. En misschien komen jullie er wel uit, maar soms is het beter om een partner te zoeken met dezelfde idealen.