Patrice (39) eet dagelijks bakstenen en cement: 'Ik moet ermee stoppen, maar houd zo van de droge textuur'

Media door Zita

Dat sommige mensen rare eetgewoontes hebben, dat is niks nieuws. Misschien heb jij ook wel een eetgewoonte waar mensen raar van opkijken. Heb je ooit iemand gehoord die ervan houdt om bakstenen en cement te eten? Nee, wij ook niet, tot nu. Patrice Benjamin-Ramgoolam doet dit en moét nu van zichzelf en voor haar man stoppen.

Unieke eetstoornis

Patrice (39) leidt aan een vrij unieke eetstoornis. Ze eet namelijk graag cement. Waarom? De (ontzettend) droge textuur hiervan geeft haar het gevoel alsof er een ‘warme deken’ over haar heen valt. De eetstoornis die zij heeft, heet ‘pica’, waarbij mensen non-food eten om zich beter te voelen. Denk aan producten als krijt, papier of zeep. Patrice had al als tiener een craving voor cement. Ze weet maar al te goed dat dat het een ernstig probleem is, maar voor haar voelt het als iets waar ze juist gelukkig van wordt.

Probleem in de familie

Ondanks dat haar eetstoornis erg uniek is en je zou denken dat het erg schadelijk is, heeft ze tot nu toe nog geen gezondheidsproblemen ervaren. Nadat haar ouders waren gescheiden, woonde ze bij haar grootouders. Hier kwam ze erachter dat ook haar oom en tante leidden aan deze eetstoornis.

Patrice stopt voor haar man 

Voor haarzelf zou ze niet stoppen, maar wel voor haar man. “Ik wil zo graag stoppen voor mijn man, maar ik weet gewoon niet of ik het kan”, vertelt ze in een interview. Patrice at stiekem van de muren. Toen ze samenkwam met haar man Calvin, wist hij niks van haar probleem. Ze wist het goed te verbergen, doordat ze gaten creëerde achter posters, waardoor het niet opviel. Op een gegeven moment kwam haar man Calvin er toch achter, doordat ze stof rond haar mond hand en een schaar in haar handen waarmee een gat had gemaakt in de muur. Oei..

Reactie van haar man

Patrice was ontzettend bang voor de reactie van haar man. Nadat ze het had verteld, was ze toch blij dat hij het wist. Zo’n groot geheim hebben, is namelijk ook niet gezond. Haar man was teleurgesteld en kon het bijna niet geloven. Hij smeekte haar om ermee te stoppen en om langs een dokter te gaan voor haar probleem. Tijdens haar proces om beter te worden, kwam ze erachter dat haar eetstoornis een gevolg was van trauma’s van vroeger.

De tekst gaat door onder de video

Op weg naar heling

Op dit moment beoefent Patrice veel mindfulness oefeningen om om te gaan met haar eetstoornis. Ze heeft nu meer controle over haar stoornis en weet dat als ze ermee door zou gaan, het niet goed zou aflopen. “Als ik eerlijk ben, weet ik niet of ik volledig kan stoppen, want ik wordt er gelukkig van wanneer ik dit eet. Ik hoop vooral dat het niet mijn gezondheid beschadigd.”