Organisatie Eurovisie Songfestival blijft bij beslissing om Joost Klein te diskwalificeren

Media door Alyssa

Het statement dat eerder werd uitgebracht door de European Broadcasting Union (EBU) over de diskwalificatie van Joost Klein tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival, is vandaag verder uitgebreid. Ondanks de groeiende populariteit van Joost Klein wereldwijd, blijft de organisatie van het Eurovisie Songfestival achter hun besluit staan.

'Gedrag van Joost Klein was tegen de regels'

"Het gedrag van Joost was een duidelijke overtreding van de wedstrijdregels die zijn opgesteld om een veilige werkomgeving voor het personeel te waarborgen", schrijft de EBU vandaag in een statement.

Grondig intern onderzoek

Dit is niet het enige wat online bij de EBU te lezen valt, de organisatie schrijft ook dat de beslissing om Klein te diskwalificeren kwam na een "grondig intern onderzoek" en dat het werd gesteund door het bestuur en het vaste adviesorgaan Eurovision Song Contest Reference Group. Volgens de EBU was het niet gepast om Joost mee te laten doen in de finale "gezien de omstandigheden en het feit dat de zaak van de politie binnenkort aan de officier van justitie wordt overhandigd".

Verklaringen van medewerkers

"De versie van de gebeurtenissen zoals die in sommige publieke reacties en op social media is gepresenteerd komt niet overeen met de verklaringen van medewerkers en getuigen die met ons en met de Zweedse politie zijn gedeeld," deelt de EBU. Verder wil de organisatie niets kwijt over het incident zelf, dit heeft volgens hen te maken met het lopende juridische proces.

Bezwaar tegen diskwalificatie

De NPO heeft samen met de AVROTROS bezwaar aangetekend tegen de diskwalificatie van Joost. Volgens de omroep, die de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival verzorgt, had de artiest alleen een "dreigende beweging" gemaakt naar de cameravrouw. De omroep wacht op de uitkomst van het onderzoek en wil voorlopig nog geen verdere inhoudelijke reactie geven.

Vervolging na incident

Gisteren meldde de Zweedse politie dat het dossier van Joost Klein is overgedragen aan het Zweedse OM. Ze verwachten dat Joost zal worden vervolgd voor het incident tijdens het Eurovisie Songfestival. De zaak staat gepland voor juni. Joost is inmiddels terug in Nederland, waar hij nu rustig kan herstellen van deze grote nachtmerrie.

Lees ook: Even Tot Hier haalt uit naar EBU en gaat (wereldwijd) viraal met Europapa-parodie