Even Tot Hier haalt uit naar EBU en gaat (wereldwijd) viraal met Europapa-parodie

Media door Zita

Het is ons allemaal niet ontgaan dat Joost Klein is gediskwalificeerd bij het Eurovisie Songfestival (sad smileys..). Dit onderwerp bleef dan ook niet onbesproken bij het programma Even Tot Hier. Niels van der Laan en Jeroen Woe openden in het satirische programma met een parodie van Europapa en hadden een héle duidelijke boodschap voor de EBU. De video gaat nu viraal en wij begrijpen wel waarom.

Parodie in Even Tot Hier

Bij Even Tot Hier weten ze altijd op een perfecte manier de actualiteit op een satirische manier te schetsen. Zo’n veelbesproken onderwerp als de diskwalificatie van Joost was natuurlijk niet te missen in dit programma. Niels van der Laan had het iconic blauwe pak met schoudervullingen aan en Jeroen Woe had het kostuum van ‘Stuntkabouter’ aan. Met hun lied maken ze een behoorlijk statement tijdens het programma. Ze zingen: "Het leek zo mooi om op te treden in Zweden, samen met een blauwe vogel en nog iemand zonder reden', begint het couplet. Vaste pianist Miguel Wiels is verkleed als de veelbesproken blauwe vogel. Het lied gaat verder: ‘Een onderzoek en toen was Joost de klos, bij de Ikea-juryleden zit een schroefje los. Eruit gegooid om deze reden, pardon? Dacht dat het na Mia en Dion niet valser kon."

Lees ook: AvroTros wacht uitkomst onderzoek OM Zweden over Joost Klein verder af

Uithaal naar de EBU

In het lied halen ze dan ook behoorlijk uit naar de EBU. In het refrein zingen ze: ‘Wij zijn uit Europa, EBU naaide Joost daar. Pleur op, dag dag. Wij zijn uit Europa, wat een tyfuszooi daar. Pleur op, dag dag.’ Daarbij lijkt het alsof ze hun middelvinger opsteken. Ai..

Wereldwijd viraal

In Nederland gaan kijkers helemaal goed op deze nieuwe versie van Europapa. De video is op YouTUbe al meer dan 140.000 keer bekeken en op X zien we veel positieve reacties voorbijkomen. Niet alleen in Nederland zijn mensen fan, ook over de grenzen gaat de clip rond als een lopend vuurtje. Op TikTok is Engelse ondertiteling toegevoegd  en die video is al 1.4 miljoen (what!) keer bekeken. Het enige positieve wat we kunnen zeggen over de diskwalificatie van Joost Klein is dat de populariteit van Joost enorm is gegroeid. Inmiddels heeft hij namelijk 1.5 miljoen volgers; dat waren er eerst 600.000. Europapa staat dan ook in de hitlijsten, yes!

Lees ook: Populariteit Joost Klein blijft groeien ondanks teleurstelling op Eurovisie Songfestival