Dit is wat het gedrag van je kat betekent

Lifestyle door Linde

Mensen vinden katten vaak moeilijk te begrijpen. Hoewel katten soms wat lastiger te lezen zijn dan bijvoorbeeld honden is het toch mogelijk. Dit zijn een paar dingen die jouw kat waarschijnlijk doet en wat het betekent.

Lees ook: Nagels van je kat knippen: is het nodig of niet?

Miauwen

Elke kat miauwt wel eens. Hoe je kat miauwt heeft ook een betekenis, katten laten namelijk iets aan je weten. Een kat miauwt kort of lang. Wanneer je kat kort naar je miauwt is dat een begroeting, alsof ze hoi tegen je zeggen. Een lange miauw betekent dat ze iets willen of het ergens niet mee eens zijn. Misschien wil je kat eten, of geaaid worden. Als je kat erg veel miauwt heeft het misschien pijn, neem dan contact op met de dierenarts.

Als je kat tegen je aanwrijft

Gaan katten soms langs je been en wrijven ze tegen je aan? Dit betekent niet per se dat ze geaaid willen worden. Hoewel katten soms wel geaaid willen worden, wanneer ze tegen je aan komen staan is dit niet altijd het geval. Meestal doen katten dit om je te markeren met hun geur.

Aan de staart van je kat kun je goed zien hoe het zich voelt. 

Als katten hun staart recht omhooghouden, is dit als begroeting bedoeld. Is de bovenkant van de rechte staart naar beneden gericht als een vraagteken? Dan vindt de kat jou lief. Wanneer katten hun staart langs het lichaam slieren zoeken ze contact. Dit zijn allemaal positieve emoties, maar je kat laat ook ongemak zien door de staart. Als de staart van je kat bijvoorbeeld heen en weer op de vloer gaat, dan is je kat geïrriteerd. Een hoge dikke staart betekent dat ze boos zijn en dik en laag betekent dat ze bang zijn.

De kat gebruikt de kattenbak niet

Het is erg vervelend als katten de kattenbak niet gebruiken. Je kat doet niet om jou te pesten of in de weg te zitten. Misschien is de kattenbak niet schoon genoeg of moet er meer/minder grind in.

Brengt je kat dode dieren aan de deur?

Neemt jou kat wel eens zijn prooi mee en legt dit bij jou of voor de deur? Dit is een cadeau van je kat aan jou. Katten zijn van nature jagers en wanneer ze iets hebben gevangen brengen ze dit misschien wel naar jou. Hiermee wil je kat ook misschien laten zien dat jij dit prooi had moeten vangen omdat jij de baas bent.

Mekkeren naar vogeltjes 

Misschien maakt jouw kat wel eens gekke geluidjes terwijl het naar buiten kijkt? Katten proberen hiermee hun prooi (een vogel) na te doen om ze naar hen toe te lokken. Maakt je kat een soortgelijk geluid maar naar een ander dier? Dit is misschien omdat ze enthousiast zijn om andere dieren te zien.

Bron: prinspetfoods.nl riverwoodpetfood.nl businessinsider.nl Beeld: istockphoto.com