Nagels van je kat knippen: is het nodig of niet?

Vrije tijd door Chloe

Wij zijn zelf gewend keurig onze nagels bij te houden door ze regelmatig te knippen? Maar hoe zit dat eigenlijk bij onze katten? In principe zijn katten heel goed in het verzorgen van hun eigen nagels, maar is het ook voldoende? Wij zochten uit of het nodig is om de nagels van je kat te knippen.

Kattennagels

Katten gebruiken hun nagels heel erg vaak. Zo kunnen ze hiermee heel goed klimmen en zichzelf verdedigen. En wist je dat katten totaal 18 nagels hebben? 5 op hun voorpoten en 4 op hun achterpoten. Maar kunnen deze nagels eigenlijk ook te lang worden en moet je ze dan knippen? Hieronder vertellen wij je er alles over.

Moet ik de nagels van mijn kat knippen?

Over het algemeen is het antwoord nee. Vooral als je een buitenkat hebt, zal je kat zijn nagels prima zelf kunnen onderhouden. Met al dat klimmen en klauteren slijten de nagels namelijk vanzelf waardoor ze goed op lengte blijven. Bij binnenkatten is dat natuurlijk een ander verhaal. Hun nagels slijten bijna helemaal niet. Natuurlijk zal je met een krabpaal al een hoop voorkomen, maar het is vaak niet voldoende. Ook bij buitenkatten moet je de nagels goed in de gaten houden. Omdat de 'duimnagel' minder gebruikt wordt kan ook deze te lang worden.

Hoe knip je de nagels van je kat?

Het knippen van kattennagels klinkt als een behoorlijke uitdaging. Ze zullen het namelijk niet heel fijn vinden. Het is goed om als regelmatig met je vingers tussen hun tenen te bewegen wanneer ze nog jong zijn. Zo zijn ze er al aan gewend dat je af en toe aan hun poten zit. Zorg ervoor dat je kat rustig zit en gebruik een speciale schaar om te voorkomen dat je de nageltjes te kort knipt. Krijg je het zelf echt niet voor elkaar? Dan kan je ook altijd even de dierenarts bellen of zij het kunnen doen.