Op jezelf wonen? Zo houd je het budget-vriendelijk

Wonen door Anjali

Ga jij binnenkort op jezelf wonen? Dat is leuk, maar kan heel wat kosten met zich meebrengen. Met deze tips kun je een stijlvolle inboedel regelen, terwijl je niet te diep in de buidel tast.

Het nieuwe wonen

Na jaren bij je ouders gewoond te hebben, is het nu tijd voor iets nieuws. Veel mensen kiezen ervoor om in de loop der jaren alvast een deel van de inboedel bij elkaar te rapen, zoals door het sparen van bestek- en pannenzegels, kleinere meubelen alvast in te kopen en een goede spaarpot te vullen. Het is ook niet niks, dat op jezelf gaan. Toch kunnen we niet op alles voorbereid zijn, daarom hebben wij een aantal tips om je goed voor te kunnen bereiden.

1. Budget

Het belangrijkste om te onthouden is dat je een budget moet maken. Onderzoek en bepaal hoeveel geld je wilt uitgeven aan je inboedel en hou je hier ook streng aan. Je wil niet meer geld uitgeven dan dit budget, dus zorg ervoor dat je niet in de verleiding komt door die hele leuke maar veel te dure serviessets.

2. Belangrijke dingen eerst

Sommige items zijn nu eenmaal onmisbaar als je uit huis gaat en sommige spullen kunnen nog even wachten. Wat écht niet kan wachten is bijvoorbeeld een bed, een bank, de eettafel en eetkamerstoelen. Andere dingen kun je later nog aanschaffen, maar zorg er in ieder geval voor dat je kunt eten, slapen en zitten: de essentie van het wonen.

3. Rondvragen

Familie en vrienden hebben meestal wel nog wat extra spullen die ze graag weggeven. Vraag daarom of je spullen mag lenen of overnemen (soms voor een klein bedrag). Vraag hen ook om actief rond te kijken, want vaak weten ze dat ze één ding wel kunnen meegeven, maar kunnen ze je na een rondje door het huis nóg beter helpen.

4. Tweedehands

Kijk goed bij tweedehands winkels, rommelmarkten en online marktplaatsen, want daar kun je betaalbare en unieke spullen vinden. Er zitten genoeg verborgen parels verstopt, dus neem er de tijd voor. Zo kun je goedkoop maar heel stijlvol wonen!

5. Aankopen verdelen

Als je alles in één keer koopt, ben je heel veel centen kwijt. Sommigen kiezen ervoor al ver van te voren spullen te sparen of te kopen, zoals pannensets of vershoudbakjes die je bij de supermarkt kunt sparen. Dat is handig, want zo verdeel je je kosten over een groter tijdsbestek, en kom je niet in één keer in de knel te zitten.