Deze dingen zouden alle twintigers moeten weten over fitness

Sport & gezondheid door Maya Luz

Ben je 20+ en wil je beginnen met sporten? Dan kan dat best intimiderend zijn. Wij snappen dat helemaal, maar geen paniek! Dit zijn de dingen die alle twintigplussers moeten weten over fitness.

Lees ook: 5x groepslessen om eens te proberen

Beginnen met krachttraining is moeilijk, maar het is het waard

Als je net begint met krachttraining is het allemaal nog wat onwennig. Je moet leren omgaan met de materialen, de juiste houding vinden en op wat knoeien tijdens het zoeken van het juiste gewicht. Deze eerste fase is lastig, maar je zal al vrij snel resultaten gaan zien. Je zal niet direct grote spierballen hebben, maar als beginner zal je al best snel het effect van je training kunnen zien. Dit maakt het zetten van die eerste stap het zeker waard.

Niemand is bezig met wat jij aan het doen bent

Naar de sportschool gaan kan best intimiderend zijn. Het voelt dan alsof alle ogen op jou gericht zijn en dat iedereen oordeelt over hoe je aan het sporten bent. Maar in de realiteit is dit helemaal niet zo. Mensen in de sportschool zijn veel drukker met hun eigen work-out dan met die van jou, echt waar.

Beheers eerst de basics bij fitness

Er zijn een hoop verschillende manieren om een oefening uit te voeren. Je kunt op heel veel manieren squatten. Maar voordat je aan die variaties kunt werken is het belangrijk om eerst de basisoefening onder de knie te hebben. Leer dus eerst de basisoefeningen zoals bankdrukken, squatten, deadliften en lunges. Word een expert op het gebied van deze oefeningen en ga dan pas beginnen met variaties.

Leer hoe je de apparatuur in de sportschool moet gebruiken

Als je nieuw bent in de sportschool is het makkelijk om te blijven hangen bij de dingen die je kent. Een paar dumbbells optillen of een loopband bedienen is simpel. Maar de sportschool heeft zo veel meer te bieden. Probeer dus vooral de apparaten uit en kijk welke jij prettig vindt om te gebruiken. Zo kun jij de beste routine samenstellen voor jou.

Soms is saai beter

Sporten hoort leuk te zijn, maar soms is saai beter. Hiermee bedoelen we dat het veel beter is om een vaste routine te hebben dan dat je iedere week een andere work-out probeert. Door vast te houden aan je trainingsschema, word je steeds sterker en kan je na verloop van tijd nieuwe oefeningen toevoegen of uitproberen.

Je moet waarschijnlijk iets langer rusten tussen je sets

Uitrusten is ook een belangrijk onderdeel van je work-out. Je kan soms het gevoel hebben dat je na een setje maar een kleine adempauze kunt houden en dan gelijk weer door moet. Maar dit is zeker niet het geval. Zoek uit welke rusttijden optimaal zijn voor jouw doelen. En als je iets langer pauzeert is dat ook zeker niet het einde van de wereld.

Je hebt echt een rustdag nodig

Rustdagen zijn net zo belangrijk als je work-out dagen. Op deze dagen kunnen je spieren herstellen. Zonder herstel loop je meer risico op blessures. Een dagje niet gaan is dus een goed idee!