Zo ga je om met politieke meningsverschillen tijdens het daten

Single & daten door Maya Luz

We leven in een tijd waarin er veel meningsverschillen zijn op het gebied van politiek. Dit kan erg frustrerend zijn, vooral tijdens het daten. Maar wanneer kap je een connectie af vanwege een politiek meningsverschil en wanneer niet? Zo ga je om met politieke meningsverschillen tijdens het daten.

Lees ook: Dit is wat je moet doen wanneer je je gaat irriteren aan alle dingen die je partner doet

Bedenk voor jezelf wat de echte dealbreakers zijn

Iemand vinden die precies dezelfde politieke mening heeft als jij is lastig. Niet omdat jouw meningen zo uniek zijn, maar omdat er zo veel verschillende kwesties zijn om een opinie over te vormen. De kans is dus heel groot dat je tijdens het daten in contact komt met mensen die het met je eens zij op één vlak, maar niet op het andere. Bedenk dus voor jezelf welke kwesties je het allerbelangrijkst vindt. Voor sommige dingen kun je best 'agree to disagree' zeggen, maar met andere dingen is dat gewoon niet zo. Als het op kwesties van normen en waarden aankomt, is het heel logisch als je geen compromissen wil sluiten. Zorg er dus voor dat je voor jezelf duidelijk hebt bij welke kwesties je bereid bent om je neer te leggen bij een andere mening en bij welke niet. Wees hier niet te losjes mee, je moet jezelf niet willen veranderen voor een date. Als het botst, dan botst het.

Praat over jullie meningsverschillen op een respectvolle manier

Wanneer jij en je date erachter komen dat jullie een meningsverschil hebben, hoeven jullie nog niet gelijk de handdoek in de ring te gooien. Misschien kunnen jullie wel begrip voor elkaars mening vinden door erover te praten. Stel je date dus vooral vragen over hoe ze op die mening zijn gekomen. Stel je open voor eventuele nieuwe inzichten maar laat je ook niet zomaar overhalen. Voer de discussie op een respectvolle manier en kap deze af wanneer het respect verdwijnt. Politieke kwesties kunnen veel emoties oproepen, maar een verhitte discussie leidt vaak nergens naar. Jullie schieten allebei in de verdediging en dat is eigenlijk het signaal dat de discussie klaar is. Als je date niet in staat is om rustig erover te praten, dan is dit simpelweg niet jouw persoon.

Hou vast aan je idealen

We snappen dat er bij het opbouwen van relaties compromissen komen kijken. Dat is normaal, maar als het op je normen en waarden aankomt, mag je best sterk in je schoenen staan. Als je date het niet overal mee eens is, is dit niet altijd een dealbreaker. Maar wanneer ze geen respect hebben voor jouw mening, heb jij het recht om weg te lopen. Sommige mensen vinden het extreem om iemand uit je leven te verwijderen vanwege een politiek meningsverschil. Maar een partner hoort jou en je meningen te respecteren. Doen ze dit niet? Wijs ze dan vooral lekker de deur.