4X manieren om kalkaanslag te verwijderen

Lifestyle door Anjali

Kalkaanslag verwijder je niet zomaar even, aan een doekje en reiniger heb je niet genoeg. Wij hebben een aantal tips om er wél vanaf te komen.

1. Schoonmaakmiddel tegen kalkaanslag

Deze tip is misschien wel heel voordehandliggend, maar wist je dat er speciale schoonmaakmiddelen zijn die specifiek aanslag kunnen verwijderen? Gewoon schoonmaakmiddel uit de supermarkt kan ook, maar niet alle middelen kun je voor elk oppervlak gebruiken en sommige chemische stoffen mogen absoluut niet in aanraking komen met aanslag. Lees daarom goed het etiket, zodat je het oppervlak of je gezondheid niet kunt beschadigen.

2. Citroen

Er is een regel: hoe zuurder het middel, hoe beter het de kalk kan verwijderen. Niet gek dus, dat citroen een perfect middel is tegen aanslag. De citroen kun je op twee verschillende manieren gebruiken: over de aanslag heen wrijven of alleen het sap gebruiken:

  1. Voor mildere aanslag snijd je de citroen door de helft en wrijf je de binnenkant van een helft over de aanslag. Laat dit even een paar minuten heel goed intrekken en spoel het daarna schoon met water. De aanslag is helemaal verdwenen!
  2. Bij hardnekkigere aanslag kun je beter een citroen persen en dit sap in een kom doen. Vervolgens leg je er een doek in, die je helemaal doordrenkt met citroensap. Leg de doek daarna op de plek met aanslag en laat dit een half uur liggen. Haal de doek na een half uur weer weg en spoel de plek goed met water. Ook hier zal de aanslag verdwenen zijn als sneeuw voor de zon.

3. Azijn

Iedereen heeft dit middel wel in de kast staan, zeker omdat het voor bijna alles gebruikt kan worden.Van vloerkleden en vlekken in kleding tot aan de toiletpot en voegen: dit schoonmaakmiddel kun je echt eindeloos gebruiken. En kalkaanslag verwijderen is geen uitzondering. Je kunt hiervoor zowel schoonmaakazijn als gewone azijn gebruiken, maar schoonmaakazijn heeft meer zuur waardoor kalkaanslag zo verdwenen is.

4. Karnemelk

Weer zo'n middel met een hele hoge zuurgraad: en daarom nu juist het perfecte schoonmaakmiddel voor het verwijderen van aanslag. Het lijkt misschien een beetje onnatuurlijk om karnemelk op je aanslag te smeren, maar het werkt echt: dompel een doek onder in de karnemelk en leg dit op de kalkaanslag. Laat dit een nachtje goed intrekken en spoel in de ochtend goed af met heet water. Droog de plek vervolgens met een droge doek en je zult zien dat er geen aanslag meer te vinden is.