Overweldigd door de groepsapp? Zo neem je even afstand

Vrije tijd door Maya Luz

We hebben allemaal wel een groepsapp met onze beste vrienden. Hierin delen jullie verhalen over jullie dag, thee over dates en andere belangrijke updates. Als je het erg druk hebt en de groepsapp is nogal actief, dan kan dit zo overweldigend zijn. Dit is hoe je even afstand kunt nemen van de groepsapp, zonder je vrienden te beledigen.

Lees ook: Bed rotting is uit, ‘hurkle-durkling’ is in: dit is het verschil

Laat de groepsapp weten wat er speelt

Open communicatie is in dit soort situaties altijd onmisbaar. Geef bij je vrienden aan dat je een beetje overweldigd raakt door alle meldingen en dat je je daarom even een beetje terug gaat trekken. Laat ze weten dat het absoluut niet persoonlijk is en dat het niks te maken heeft met wat er wordt besproken. Als het een groepsapp is met weinig mensen kan er misschien besloten worden om wat vaker privé te appen om zo de rust te bewaren. Maar wat de situatie ook is, laat je vrienden weten dat je even wat minder actief wordt zodat ze zich niet af gaan vragen waar je bent gebleven. Dat is hoe je ruzie krijgt. Geef aan waarom je afstand neemt en geef ze eventueel een schatting van hoe lang je weg zult blijven. En de belangrijkste mededeling: dat ze je altijd privé mogen appen als ze je echt graag willen spreken. Dat is een stuk minder overweldigend.

Mute de groepsapp

Om jezelf wat rust te geven, kun je nu de groepsapp even muten. In Whatsapp kun je kiezen om de groepsapp lang of kort te dempen. Waar je voor kiest hangt af van waar je behoefte aan hebt. Als je de groepsapp op mute hebt staan, zul je de appjes nog wel zien binnen de app, maar krijg je er geen meldingen van. Waren de meldingen hetgeen dat je overweldigde? Dan is dit voor nu de juiste oplossing.

Archiveer de groepsapp

Oké, het probleem met de meldingen is nu opgelost, maar je kan nu tegen een ander probleem aanlopen. Je kan te maken krijgen met FOMO omdat je je toch afvraagt wat er gezegd wordt. Je hebt de groep juist gedempt omdat je rust wil, dus dit is niet ideaal. De volgende stap zou dan ook zijn om je groepsapp even te archiveren. Dat kleine getalletje bovenaan je Whatsapp is al een stuk minder overweldigend.

Ga in het ergste geval uit de groep

Helpt dat ook niet? Geef dan bij je vrienden aan dat je voor je rust even uit de groep gaat. Tegen de tijd dat je bent bijgekomen kun je dan een beheerder van de groepsapp laten weten dat je weer klaar bent om terug te komen. Dit is de meest drastische stap die je kunt nemen, maar soms is het even nodig.