Hoe snel is eigenlijk te snel om je te verloven?

Relaties door Maya Luz

Voor veel stellen is trouwen een doel voor de toekomst. Uiteindelijk zou je je partner wel op een knie willen zien, maar wanneer hoort dit eigenlijk te gebeuren? Iedere relatie is natuurlijk anders, maar hoe snel is te snel om je te verloven? Wij zoeken het uit.

Lees ook: Op deze manier luister je het best naar je partner en vrienden

Hoe snel is te snel?

We zouden hier heel graag een concreet antwoord op willen geven, maar we vrezen dat dit echt verschilt per relatie. Als jullie al jaren samenzijn, is de stap om je te verloven best logisch. Als jullie elkaar pas een paar maanden kennen is het misschien iets te snel. We zouden het uiteindelijke oordeel eigenlijk niet af willen laten hangen van tijd, maar meer van een aantal mijlpalen die jullie bereikt moeten hebben in jullie relatie.

1. Jullie hebben de 'honeymoon fase' gehad

De beginfase van een nieuwe relatie is gevuld met geluk. Je bent elkaar nog aan het leren kennen en zit op een roze wolk. In deze fase van de relatie is er waarschijnlijk nog niks aan de hand tussen jullie. Er zijn nog geen obstakels geweest in jullie relatie. Zodra jullie deze fase verlaten, is de kans groter dat jullie te maken gaan krijgen met conflicten, ruzies of meningsverschillen. Dit is niet slecht! Deze dingen zijn juist goed om te hebben. Op deze manier kunnen jullie van elkaar leren hoe jullie het beste met dit soort situaties om kunnen gaan binnen jullie relatie. Een koppel dat claimt nog nooit ruzie te hebben gehad liegt, of ze zijn nog te kort bij elkaar!

2. Jullie hebben elkaars families ontmoet

Wanneer je met iemand trouwt, wordt je partner onderdeel van jouw familie en jij van diens familie. Voordat je ook maar na gaat denken over een verloving is het dus belangrijk om eerst kennis te maken met de familie waar je straks bij gaat horen. Ontmoet elkaars ouders, opa's en oma's, broers en zussen, neven en nichten en ga zo maar even door. Als je eenmaal getrouwd bent, zijn deze mensen ook je familie. Het is dus helemaal geen slecht idee om eerst je schoonfamilie te leren kennen voordat je je gaat verloven.

3. Ditzelfde geldt voor vrienden!

Je partner is een belangrijk onderdeel van je leven. Je vrienden zijn dit natuurlijk ook! Deze twee elementen uit je leven horen dus eigenlijk wel samen te gaan. Stel je partner dus sowieso voor aan je vrienden voordat je het huwelijksbootje instapt en zorg ervoor dat je de vrienden van je partner ook leert kennen.

4. Jullie hebben uitgebreide gesprekken over de toekomst

Voordat jullie ook maar na gaan denken over je verloven, is het belangrijk dat jullie toekomstperspectieven op één lijn liggen. Bespreek met je partner hoe zij jullie toekomst samen voor zich zien. Wel kinderen of geen kinderen? Zo ja, hoeveel? Waar willen ze wonen? Wat zijn jullie toekomstplannen als het op jullie werk aankomt? Botsen deze wensen voor de toekomst? Dan is het goed om te kijken of dit verschil opgelost kan worden voordat jullie de relatie naar een hoger niveau tillen.

5. Jullie hebben een sterke emotionele connectie

Dit klinkt misschien nogal logisch. Maar je kan je niet met iemand verloven als je geen sterke emotionele band met diegene hebt. Je kan verliefd zijn op iemand, maar dit betekent niet dat jullie emotionele band sterk genoeg is. Kunnen jullie bijvoorbeeld wel over moeilijke dingen praten met elkaar? Ondersteunt je partner je in moeilijke tijden en is dit wederzijds? Voelen jullie een emotionele aantrekkingskracht die verder gaat dan alleen seksuele aantrekkingskracht? Deze dingen zijn onmisbaar in een goede relatie. Is dit er nog niet? Dan is het nog te vroeg om te verloven.