Weer beginnen met daten na een lange relatie? Zo pak je het aan

Single & daten door Maya Luz

Stel, je komt net uit een relatie van een aantal jaar. Dat is niet niks! Je bent over je hartenzeer heen en bent eigenlijk wel weer klaar om opnieuw te gaan daten. Maar hoe kan je dit aan na zo lang een relatie te hebben gehad? Nou, zo dus.

Lees ook: Lentekriebels? Dit is hoe je weet of je echt verliefd bent op iemand

Geef jezelf tijd

Na een lange relatie kan je al snel het gevoel krijgen dat je weer wil gaan daten. Dit is heel logisch, je bent tenslotte helemaal niet gewend aan single zijn. Maar we raden je aan om jezelf de tijd te geven om je break-up echt goed te verwerken en om ook gewend te raken aan alleen zijn. Het is namelijk niet goed om te daten met het idee dat je zo snel mogelijk weer een relatie wil. Zo komt er te veel druk te liggen op je dates en haal je de lol uit de ervaring. Wacht dus vooral totdat je zeker weet dat je klaar bent voor het daten. Dat is leuker voor jezelf, en ook voor je dates.

Stel jezelf open voor een ander soort relatie dan wat je had

Na een lange relatie is de kans groot dat je nieuwe dates met je oude vlam gaat vergelijken. Zij doen dit ene ding net iets anders, en dit weer hetzelfde. Dit klinkt misschien onschuldig, maar dit is ook niet goed voor je date ervaring. We raden je juist aan om op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen en om te stoppen met het constante vergelijken. Ieder mens is anders, en dat is juist wat daten zo leuk maakt.

Houd je verwachtingen realistisch

We hadden het hier eerder al even over, maar als je gaat daten met de verwachting dat je binnen een korte tijd weer bezet bent, gaat dat nooit lukken. Daten moet iets zijn dat je doet zonder hoge druk. Als je gaat daten is de kans heel groot dat je niet direct je ware liefde tegen het lijf loopt. Daarnaast, een goede relatie ontstaat niet zomaar, deze wordt gemaakt door twee partners die aan de relatie werken. Het hoeft dus echt geen liefde op het eerste gezicht te zijn. Zolang je maar eerlijk tegen jezelf bent over wat je wil en wat je niet wil.

Laat één slechte date niet je hele ervaring verpesten

Het ding met daten is dat dates niet altijd een succes zullen zijn. Sommige dates zullen catastrofaal zijn, maar dit maakt de ervaring soms ook juist zo leuk. Laat de hoop niet in je schoenen zakken na één slechte date, het kan ons tenslotte allemaal overkomen. Zie het als een leermoment en ga gewoon weer verder.

Het is oké om eerlijk te zijn

Na het hebben van een lange relatie kan daten pieken en dalen hebben. Soms kan het nuttig zijn om te vertellen over je relatiegeschiedenis wanneer je met iemand date. We zeggen zeker niet dat dit een gespreksonderwerp is voor de eerste date, maar zodra dingen de goede kant op gaan kan dit zeker goed zijn om te bespreken. Het is goed om eerlijk te zijn tegenover je dates over dingen waar je tegenaan loopt een ook vooral waarom je hier tegenaan loopt. Wees dus vooral niet bang om jezelf kwetsbaar op te stellen. Zolang je dit maar doet bij de mensen waarbij je je veilig voelt.

Lees ook: Zo maak je het perfecte datingprofiel