Vlam in de pan? Met dit middeltje blus je ‘m veilig

Lifestyle door Anjali

Dit wondermiddel is handig bij gerechten, tijdens het schoonmaken en in onze schoonheidsroutine, maar wist je dat het ook handig is om een vlam te doven?

Baking soda

Shampoo maken, bruisballen knutselen, hardnekkige vlekken verwijderen, leidingen ontstoppen, ontkalken en koken... Is er ook iets dat je niet met baking soda kunt doen? Het middeltje heb je vaak al in je keukenkastje, maar doe je dat nog niet? Dan is het handig om dat vanaf nu wél te doen. HEt poeder werkt namelijk ook als veiligheidsmaatregel wanneer de vlam in de pan slaat.

Vlam in de pan

Sommigen van ons zijn niet zo'n ster in de keuken, maar ook wanneer je jezelf als sterrenchef kenmerkt kan zomaar gebeuren dat er brand ontstaat tijdens het koken. Olie of boter kan te heet worden, waardoor er al snel een vlam ontstaat. En niet alleen in een gewone pan, maar ook de frituurpan kan het voorkomen: dat gebeurt wanneer de zelfontbrandingstemperatuur van 315 graden Clesius bereikt wordt, of wanneer de olie of boter in contact komt met de vlam.

Geen water

Hoe groot de vlam misschien ook is, raak nooit in paniek. Gelijk handelen is wel belangrijk. Het is logisch dat je uit instinct handelt en gelijk water over het vuur wilt gooien, maar doe dat niet! Er ontstaat dan een steekvlam: het water gaat meteen koken wanneer het in aanraking komt met hete olie, waardoor er een stoomwolk gaat ontstaan die fijne oliedeeltjes verspreid. Water op het vuur gooien maakt de situatie dus nog erger.

Brand blussen

Als je geen water mag gebruiken, wat kun je dan wel doen? Wanneer er vuur ontstaat in de pan, kun je het beste het vuur uitdraaien, een deksel op de pan doen en de afzuigkap uitzetten. Als je nog geen F-klasse brandblusser hebt, de brandblusser die speciaal voor vetbranden gebruikt kan worden, is het misschien verstandig om deze in huis te halen. Ze zijn in zowel kleine als grote varianten te vinden, waardoor je ze gemakkelijk in een keukenkastje kunt bewaren. Heb je geen brandblusser en wil je deze ook niet kopen, dan helpt het op een flinke berg baking soda op de vlam te gooien. Je kunt het zien als zand op een kampvuur gooien, en baking soda is dan ook erg handig bij het doven van een open haard. Geen baking soda? Zout volstaat ook.