Je kinderen wel of niet posten op sociale media? Dit zijn de voor- en nadelen

Kinderen door Maya Luz

Als je een nieuwe moeder bent is het niet gek dat je dit geluk met de wereld wil delen. Je plaatst foto's van je kleintje op Facebook en Instagram zodat je familie en vrienden kunnen meegenieten van jouw geluk. Maar is het wel een goed idee om je kinderen te posten op sociale media? Dit zijn de voor- en nadelen.

Lees ook: Hoe je eigen zelfbeeld dat van je kind beïnvloedt

Het internet is voor altijd 

Het feit dat dingen die je op het internet plaatst hier voor altijd blijven, is zowel een voordeel als een nadeel. Je kan je Facebook of Instagram zien als een digitaal fotoboek waar anderen toegang tot hebben. Op deze manier kan iedereen meegenieten van wat je plaatst. Maar het is ook een nadeel, want als je kind achteraf niet helemaal blij is met het feit dat je ze hebt gepost, kun je de foto nooit meer volledig van het internet wissen.

Kinderen kunnen geen toestemming geven

Kinderen zijn vaak nog te jong om te begrijpen wat het allemaal voor hen betekent als je hun foto's op het internet zet. Als ze oud genoeg zijn om ja of nee te zeggen, betekent dit niet automatisch dat ze ook daadwerkelijk begrijpen waar ze toestemming voor geven. Dit maakt je kinderen wel of niet posten dus best tricky.

Familie en vrienden die ver weg wonen blijven op de hoogte

Als je veel vrienden en familieleden hebt die niet in de buurt wonen, kan het heel waardevol zijn om online foto's te kunnen posten van je kinderen. Op deze manier blijven ze toch op de hoogte zonder dat ze constant ver hoeven te reizen.

Er zijn enge mensen op het internet

Het internet zit vol met vreemden. En het gevaar van vreemden kennen we allemaal wel, dit krijg je van jongs af aan mee. Maar omdat we de vreemden op het internet niet kunnen zien, vergeten we soms hun bestaan. Dit kan gevaarlijk zijn, want je weet nooit de intenties van andere mensen op het internet. Als je je kind wil posten raden we dan ook altijd aan om foto's in zwemkleding of ondergoed voor jezelf te houden. Het is zo ontzettend jammer dat het nodig is, maar viespeuken zitten helaas overal.

Je kunt je account afschermen

Gelukkig voor ons, kunnen we onze accounts op sociale media afschermen voor anderen. Hierdoor kunnen mensen niet zomaar zien wat je post. Een privé account zorgt ervoor dat mensen eerst toestemming moeten vragen voordat ze je mogen volgen. Dit zorgt voor een stuk veiliger gevoel voor jouw privacy en die van je kindje.

Lees ook: Feit of fabel: is een enig kind eenzaam?