Festivalseizoen 2024: dit zijn de festivals waar jij heen moet

Vrije tijd door Kyra

Het festivalseizoen gaat bijna van start, maar waar zijn nu de dikste feesten te vinden? Voor iedere muziekliefhebber is er wel een festival dat perfect bij hen past. Wij hebben alvast negen festivals uitgekozen die jij zeker in de gaten moet houden. Koop alvast een leuke outfit, verzamel al je vrienden en maak je klaar voor het festivalseizoen!

Lees ook: Wat moet er in je tasje zitten als je naar een festival gaat?

Paaspop 29-31 maart

Paaspop trapt ons festivalseizoen af in maart. Het paasweekend niet met je familie vieren? Ga dan naar Paaspop! Dit driedaagse festival is één en al gezelligheid. Elk podium heeft zijn eigen stijl, maar het overkoepelende genre is toch wel pop en rock. Er is voor ieder wat wils. Overdag is het al feest, maar ’s avonds gaat het (onzichtbare) dak eraf met de grote namen die de line-up compleet maken.

Meer op Instagram

DGTL 29-31 maart

Geen tickets weten te bemachtigen voor Paaspop? Neem een kijkje bij DGTL. Dit festival wil vooral de bezoeker prikkelen door te ontdekken, verrassen en inspireren. DGTL houdt zich bezig met de nieuwste technische en duurzame innovaties. Het festival is geen enkel jaar hetzelfde. Ze noemen zichzelf ook het duurzaamste festival. De duurzame toevoegingen die je op andere festivals ziet, zijn waarschijnlijk als eerst getoond op DGTL. De muziekstijl is puur electronics. Je kan een dag-, nacht- of weekendticket halen.

Meer op Instagram

Dauwpop 31 mei & 1 juni

Dauwpop is een van de kleinere festivals op de lijst, maar met jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers valt het geen onbekend festival meer te noemen. Het festival begon op Hemelvaartsdag, maar is tegenwoordig meerdaags en dus niet meer op Hemelvaartsdag. Houd je van een intiemer festival? Dan ben je hier op het juiste adres. Ook is Dauwpop voor zowel jong als oud geschikt. Vooral artiesten van eigen bodem zijn hier te vinden.

Meer op Instagram

Best Kept Secret 7-9 juni

Ga niet naar Best Kept Secret als je van alles wil beleven op een festival. Hier leggen ze alle focus namelijk op de muziek. Je vindt hier en daar wel een grote naam op een podium, maar je gaat er vooral veel nieuwe, upcoming artiesten zien. Vooral in de genre van indie, maar ook folk en electronic is terug te vinden op het terrein. Het festival vindt plaats op het terrein van Beekse Bergen. Wil je dus nieuwe artiesten ontdekken? Dan is dit het perfecte festival voor jou.

Meer op Instagram

Pinkpop 21-23 juni

Pinkpop is het langstlopende jaarlijkse festival ter wereld. Sinds 1970 zijn er jaarlijks vele bezoekers te vinden. Het festival valt altijd op het weekend van Pinksteren, vandaar de naam Pinkpop. Overigens heeft de organisatie aangekondigd dat de komende jaren Pinksteren en Pinkpop niet samenvallen. Dit komt doordat Pinksteren deze jaren te vroeg valt. Er zijn vier stages, elk podium heeft zijn eigen doel. Zo is Stage 4 voor de artiesten die over een paar jaar de mogelijkheid hebben om de Mainstage te betreden. De meest voorkomende genres op Pinkpop zijn pop(logisch) en rock. Artiesten van over de wereld komen naar Landgraaf en ook leeftijd speelt geen rol.

Meer op Instagram

Defqon.1 27-30 juni

Dit festival is vooral voor de hardcore, hardstyle en techno liefhebber. De naam Defqon komt van het woord defcon, wat een Amerikaanse legerterm is. Defqon.1 is verspreid over vier dagen en je hebt de mogelijkheid om zowel dagkaarten als weekendkaarten te kopen. Het festival heeft tien podia, te herkennen aan de kleur. Alle gespeelde muziekstijlen op Defqon.1 vallen onder hardere dance. Hardcore en hardstyle zijn de grootste, maar voor iedere dance liefhebber is er wel iets te vinden.

Meer op Instagram

Down the rabbit hole 5-7 juli

De naam van dit festival is afgeleid van het boek Alice in wonderland, waar Alice in een gat valt en in een andere wereld belandt. De organisatoren van DTRH (Down the rabbit hole) willen datzelfde gevoel overbrengen aan hun bezoekers. De drie podia zijn vernoemd naar konijnenrassen, om zo lekker on theme te blijven. DTRH staat voor avontuur, verwarring, surrealisme en psychedelica, waaruit de artiesten inspiratie halen voor hun sets. Over het algemeen is het genre van het festival indie, maar ook genres zoals rock en R&B komen vaak langs.

Meer op Instagram

Tomorrowland 19-21 juli & 26-28 juli

Voor Tomorrowland gaan we over de grens. Net onder Antwerpen ligt het plaatsje Boom, waar ieder jaar Tomorrowland zich vestigt. Ook is het festival de enige festival op ons lijstje dat zich over twee weekenden vergt. Het dance festival is super internationaal en dat merk je ook in de regeling. Tomorrowland biedt speciale pakketten aan voor de verre reiziger, zodat de reis en het verblijf in één ticket zijn gezet. In 2023 traden er meer dan 600 dj’s op voor 400.000 bezoekers, verdeelt over de twee weekenden. Als jij helemaal in de dance scene zit, is Tomorrowland bijna een verplichting om heen te gaan!

Meer op Instagram

Lowlands 18-20 augustus

Last but not least, A Campingflight to Lowlands Paradise, oftewel Lowlands. Lowlands is toch wel dé perfecte afsluiter van jouw festivalseizoen. Het festival valt met 65.000 bezoekers in het midden van het lijstje. Het festivalterrein bevindt zich op het terrein van Walibi in Biddinghuizen. Lowlands is zeker niet alleen muziek. Er zijn ook kunstvormen te vinden zoals theater, cabaret en film. Tickets zijn alleen te koop voor het gehele weekend, dus ga alleen als je ook echt het hele weekend gaat. Op Lowlands komt voor elke muziekliefhebber wel een artiest die in de smaak valt. Zowel grote als kleinere namen zijn elk jaar weer op dit festival te vinden.

Meer op Instagram

Special mention: Appelpop

Dit festival is als enige op het lijstje gratis te betreden. Appelpop wordt geheel betaald door sponsoren. Dit is te zien aan de namen van de stages; Go-Tan stage en Rabo stage. Het festival is verspreid over twee dagen, in het tweede weekend van september. Over het algemeen zijn de artiesten op Appelpop Nederlands, met hier en daar een buitenlandse artiest. Appelpop geeft ook de kans aan beginnende Nederlandse bands om hun talenten aan het land te laten zien. Leuk om tijdens jouw festivalseizoen nog even te bezoeken!

Meer op Instagram

Lees ook: 6x handige festivaltips