Slecht in thuiswerken? Zo maak je het makkelijker voor jezelf

Werk & studie door Maya Luz

Sinds de coronapandemie zijn we thuiswerken steeds normaler gaan vinden. In sommige beroepen komt het vaak voor en als je bijvoorbeeld studeert zul je ook vaak thuis aan de slag moeten. Maar dit is niet altijd even makkelijk. Ben jij slecht in thuiswerken? Zo maak je het makkelijker voor jezelf.

Lees ook: 4 tips om gedurende de dag gefocust te blijven op je werk

Creëer een fijne werkplek voor jezelf

Je kunnen concentreren op je werk is niet altijd even makkelijk als je vanuit huis werkt. Er zijn thuis zo veel dingen die je af kunnen leiden. Om deze reden is het zo belangrijk om een fijne werkplek te hebben. Als je in een apparte ruimte kunt werken, dan raden we dit zeker aan. Hierdoor raak je niet afgeleid door bijvoorbeeld de vaat, je was of dat ene andere klusje dat nog gedaan moet worden. Zorg vervolgens ook voor een nette en georganiseerde werkplek. Zet alleen dingen op je bureau die nuttig zijn tijdens het werken. Op deze manier wordt je concentratie behouden een stuk makkelijker.

Werk met vast rooster

Het fijne aan werken op locatie is de routine. Je gaat op een vaste tijd naar je werk toe, gaat rond een vaste tijd lunchen en gaat rond dezelfde tijd naar huis. Alhoewel vaste start- en eindtijden voor sommige thuiswerkbanen wel bestaan, ben je vaak zelf verantwoordelijk voor wanneer je werkt. Hierdoor kan je gemakkelijk nog even snoozen, maar je kan jezelf hierdoor ook snel gaan overwerken. Er is tenslotte geen groepje collega's dat tegen je kan zeggen dat de dag erop zit. Je kan je lunch hierdoor ook enorm uit gaan stellen. Het is dan ook goed om met een vast rooster te werken. Zo creëer je een routine en heb je meer structuur in je dag.

Ga ook eens ergens anders werken

Iedere dag op dezelfde plek werken, in je eentje, kan best saai worden na een tijdje. Dit kan je motivatie verminderen. Ga voor de variatie daarom ook eens ergens anders werken. Denk aan het huis van een andere thuiswerkende collega, een leuke koffietent of een openbare bibliotheek. Hierdoor omring je jezelf ook met mensen en voelt het werk een stuk minder eenzaam.

Beloon jezelf

Als je echt moeite hebt met jezelf aan het werk zetten, is het soms nodig om jezelf te belonen voor je harde werk. Positieve associaties zijn altijd goed om jezelf te motiveren. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een lekkere lunch of een leuke film aan het einde van je werkdag. Hierdoor heb je iets om naar uit te kijken en vliegt de dag hopelijk een stuk sneller voorbij.

Ga even naar buiten

Thuiswerkers zitten vaak de hele dag binnen. Dit is niet erg goed voor je. Frisse lucht en vitamine D houden een mens gezond, zowel mentaal als fysiek. Maak er daarom een routine van om dagelijks even naar buiten te gaan. Maak een korte wandeling tijdens je pauze of na afloop van je werkdag. Even uitwaaien doet soms echt wonderen.

Lees ook: Hoe behoud je werk-privébalans tijdens het thuiswerken?