RTL stelt samenwerking met Matthijs van Nieuwkerk uit: "timing verkeerd ingeschat"

Media door Jennifer

Het schokkende onderzoek naar wangedrag bij de NPO siddert nog na. Door het onderzoek staat presentator Matthijs van Nieuwkerk, die onder meer verantwoordelijk was voor grensoverschrijdend gedrag, ook weer in een slecht daglicht. Hierdoor hebben Matthijs en zijn nieuwe werkgever RTL inmiddels besloten, dat hun samenwerking voorlopig wordt uitgesteld.

Onderzoek wangedrag NPO

Bij veel mensen ontstonden al vragen door de nieuwe samenwerking tussen RTL en presentator Matthijs van Nieuwkerk. Nog voordat het onderzoek naar wangedrag bij de NPO uitkwam, kreeg hij zijn nieuwe contract bij RTL. Destijds vond RTL dat Matthijs wel klaar was voor een terugkeer op tv. Het onderzoek van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroep (OGCO) was zo goed als klaar en betrokkenen waren gehoord. Alleen waren de conclusies van het onderzoek nog niet bekendgemaakt.

Lees ook: RTL sluit contract van vier jaar af met Matthijs van Nieuwkerk: "dagelijks programma niet uitgesloten"

Samenwerking RTL en Matthijs van Nieuwkerk uitgesteld

Inmiddels weten we dat de situatie bij de NPO de afgelopen jaren nóg erger was dan men dacht. En opnieuw komt voornamelijk Matthijs weer negatief in de media, mede door latere onthullingen van oud-collega Suzanne Kunzeler. Zij beweert dat Matthijs niet alleen verbaal grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond, maar ook op fysiek vlak. Zo zou er sprake zijn van fysiek geweld op de werkvloer, maar ook ongepaste relaties met medewerkers. Zelf ontkent hij de beweringen en noemt hij het "stuitend", dat zijn oud-collega zonder onderbouwing dit soort uitspraken doet. "Ja, ik was weleens verbaal pittig, maar nooit fysiek," vertelt Matthijs.

Hoe dan ook blijkt de reputatie van Matthijs nog niet verbeterd. Daarom hebben RTL en Matthijs in overleg besloten, dat de samenwerking wordt uitgesteld. "We dachten dat Matthijs dit voorjaar een nieuwe start kon maken," vertelt RTL-directeur Peter van der Vorst in een statement. Echter blijkt de "timing verkeerd ingeschat". "Dit is niet het moment voor Matthijs om terug te keren op tv," aldus Peter.

Smet op reputatie

Door de samenwerking uit te stellen hoopt RTL meer rust te creëren. Momenteel is iedereen veel in discussie over het wangedrag van onder meer Matthijs. Daardoor ligt het nog te gevoelig. Daar is Matthijs zelf het ook mee eens. Zo zegt hij RTL niet dwars te willen liggen, "door de grote nieuwe smet" die nu publiekelijk op hem en zijn reputatie rust. "Het gaat nu niet," aldus Matthijs.

Lees ook: Heftig: driekwart van medewerkers NPO kreeg te maken met grensoverschrijdend gedrag