Dit is waarom je altijd moet gapen als iemand anders dat ook doet

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

Het is soms een beetje embarrassing, maar jij gaapt vast ook wel eens als je iemand anders ziet gapen. Wel handig als het andersom gebeurt, want dan weet je dat diegene naar jou zat te koekeloeren. Anyway, er blijkt een hele verklaring achter dit fenomeen te zitten!

Lees ook: Niet genoeg slaap? Met dit trucje voel je je helemaal uitgerust!

Gapen wanneer een ander ook gaapt

Als de een begint met geeuwen volgen er zo tien anderen. Het lijkt een beetje een gek voorkomen, maar het blijkt dat het allemaal heel normaal is. Gapen als iemand anders ook gaapt heeft namelijk te maken met empathie en spiegelgedrag. We leggen het je uit.

Wat er namelijk gebeurt wanneer je een ander ziet geeuwen, is dat de motorische cortex in je hersenen wordt geprikkeld. En in deze motorische cortex zitten spiegelneutronen. Deze neutronen worden geactiveerd wanneer je een ander persoon iets ziet doen. De spiegelneutronen geven een signaal af aan je spieren, die jou dus ook laten geeuwen dan.

Bekende vs. onbekende

Toch gaap je niet zomaar bij iedereen. Dit heeft met een stukje empathie te maken. Zie jij bijvoorbeeld je moeder of zus gapen, dan gaap je zowat gelijk mee. Maar zie je iemand voor het eerst, dan zullen jouw hersenen minder snel geactiveerd worden om ook te gaan geeuwen. De prikkels zijn dus sterker bij iemand die je kent, dan bij iemand die je nog nooit gezien hebt.

Sociaal

Wat dit fenomeen ook over een persoon zegt, is het sociale level. Geeuw je snel als je een ander dat ziet doen, dan heb je veel inlevingsvermogen en worden jouw hersenen (op dat gebied tenminste) snel geprikkeld. Er dus zijn ook mensen bij wie het bijna nooit voorkomt. Interesting! Leuk feitje: van praten of lezen over gapen moet je óók sneller zelf gapen. Wat was de gaap-count bij jou?