5x redenen waardoor je je koffiepauzes nóg meer waardeert

Werk & studie door Anjali

Koffiepauzes: het smaakt niet alleen heel lekker, maar is ook nog eens nét de afleiding die je nodig hebt op een drukke dag. Of je nu wel of geen koffie drinkt: hier zijn verschillende redenen om koffiepauzes te waarderen.

De voordelen van koffiepauzes

Een bakje koffie is de start van je dag, maar ook een welverdiende onderbreking. Daarnaast heeft zo'n pauze ook echt voordelen voor je fysieke en mentale welzijn. Wat dat zijn? Komen ze.

1. Minder stress

Stel, je hebt een gestresste dag. Dan kun je het beste even weg van je werkplek om je hoofd leeg te maken. Geniet van een kopje koffie, thee, een glas water of iets anders, want dat kan stress aanzienlijk verminderen. Probeer ook altijd even diep in te ademen en tot rust te komen: dit helpt je op te frissen.

2. Meer productiviteit 

Je had het misschien wel verwacht, maar van een korte pauze wordt je productiever. Je laadt als het ware je concentratiepeil en energielevel weer op, waardoor je weer langer gefocust kan zijn. Of dat nu met of zonder koffie is, korte pauzes doen wonderen.

3. Betere werksfeer

Iedereen kan zichzelf opladen tijdens een kleine break. Je hoeft je werk niet voor de rest van de dag te laten liggen, maar eventjes weglopen om je gedachten te verzetten en vervolgens weer met een frisse blik te kunnen kijken verbetert je humeur. Ook kun je socializen met collega's, waardoor jullie band versterkt wordt. Win-win!

4. Verbeterde creativiteit

Als je vastloopt bij een creatieve taak, is het verstandig om je gedachten te kunnen verzetten bij een koffiepauze en je gedachten in de vrije loop te laten. De beste ideeën komen op onverwachte momenten, dus denk even helemaal nergens aan en geniet van die heerlijke kop koffie. Bronnen van inspiratie kunnen overigens ook de geur van koffiebonen zijn of collega's die je op goede ideeën brengen.

5. Genieten

Soms heeft het even niet met werk te maken, of met hoe je je voelt. Je hebt altijd recht op een kleine koffiepauze. Koffie doet de zintuigen altijd goed en zo'n kopje koffie is echt een moment van ontspanning. Dit hoeft overigens niet alleen met een kop koffie: het kan ook een glas thee zijn, een warme chocolademelk, een smoothie, een milkshake of wat water. Het belangrijkste is dat je er gewoon van geniet en kunt ontspannen.