Ongemakkelijke gesprekken tijdens het kerstdiner: zo ontwijk je ze

Vrije tijd door Maya Luz

Het kerstdiner is hartstikke gezellig. Er is lekker eten, familie die je misschien al een tijdje niet hebt gezien, maar soms ook nogal ongemakkelijke gesprekken. Sommige familieleden kunnen hun gedachtes nou eenmaal niet voor zich houden. Wil jij dit soort gesprekken liever vermijden deze kerst? Dit is hoe je dat doet.

Lees ook: Dé schoenen onder jouw partyoutfit

Houd afstand van mensen die ongemakkelijke gesprekken gaan starten

Soms is de beste manier om vervelende gesprekken te vermijden, gewoon de mensen vermijden die de gesprekken starten. We weten dat dit niet altijd kan en misschien ook een beetje onbeleefd overkomt. Maar als je bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner aan de andere kant van de ruimte kan zitten, is dat zeker aan te raden. Uiteindelijk zullen sommige mensen je waarschijnlijk alsnog wel opzoeken, maar hoe langer je het gesprek kunt vermijden, hoe beter.

Vermijd onderwerpen die opmerkingen uitlokken

Sommige gespreksonderwerpen lokken opmerkingen uit. Deze opmerkingen leiden vervolgens weer tot gesprekken waar je niet op zit te wachten. Als iemand bijvoorbeeld een gesprek opent over daten, is het handig om zo snel mogelijk het onderwerp te veranderen naar iets anders. De kunst is om dit op precies het perfecte moment te doen zodat niemand het echt opvalt of raar vindt. Je wil tenslotte niemand afkappen.

Heb een standaard antwoord klaarliggen voor irritante vragen

Als je van tevoren al weet dat er ongemakkelijke gesprekken aankomen, dan weet je waarschijnlijk ook wel waar ze over gaan. Wees dus goed voorbereid en bedenk alvast wat je gaat zeggen als de onvermijdelijke vragen uiteindelijk gesteld gaan worden. Denk aan vragen over je liefdesleven, je huidige relatie, school, werk, van alles. Bedenk een standaard antwoord dat alle mogelijke opvolgende vragen ook beantwoordt, dan zijn ze daarna hopelijk gelijk stil.

Weet hoe je op vervelende opmerkingen kunt reageren 

Tijdens de kerstviering wil je natuurlijk geen ruzie maken. Je wil ook weer niet de sfeer verpesten. Maar je wil ook niet over je heen laten lopen. Zodra iemand dus iets zegt dat jij eigenlijk niet vindt kunnen, is het goed om hier alsnog wat van te zeggen. Maar doe dit op een manier die wat subtieler is dan ze direct erop aanspreken. Vraag bijvoorbeeld of ze hun opmerking willen herhalen. Hierdoor forceer je ze om nog eens stil te staan bij wat ze zeiden en is de kans aanwezig dat ze hierdoor hun opmerking intrekken.

Zoek je bondgenoten

Heb je een grote familie? Dan is de kans erg groot dat jij niet de enige bent die te maken krijgt met een vragenvuur van oma of een vervelende serie opmerkingen van die ene oom. Zoek uit welke neven en nichten er nog meer te maken krijgen met dit soort situaties en zoek ze op. Samen staan jullie sterker!

Lees ook: Dit zijn de leukste gerechten om te serveren voor een uniek kerstdiner