Het is bijna kerst: zo bereid je je mentaal voor op alle kerstprikkels 

Vrije tijd door Zita

Veel mensen vinden kerst de periode periode van het jaar en daar zij wij het wel over eens. Maar we zijn het er ook over eens dat kerst nogal wat prikkels met zich meebrengt. Elke dag mensen om je heen, familie, vrienden, schoonouders, overal knipperende lichtjes, een kerst-hangover. Door al die prikkels voelen we ons soms he-le-maal overprikkeld na de feestdagen. Hoe ga je hiermee om en hoe bereid je je hierop voor?

Voorbereiden op kerstprikkels

Wees voorbereid op je planning

Tijdens de kerstdagen komt er van alles op je af. Het is daarom handig om een planning te maken en je hier goed op voor te bereiden. Geven jullie elkaar cadeautjes op 1e kerstdag? Zorg er dan voor dat je deze cadeaus al op tijd koopt. Zo heb je hier voordat de feestdagen beginnen geen stress over en kan je iets meer achterover leunen. Verzorg jij het dessert? Haal op tijd alle ingrediënten en zorg ervoor dat je het dessert misschien al thuis kan maken. Ook is het fijn om een planning te hebben: wat ga je doen op kerstavond, 1e kerstdag en 2e kerstdag? Door die planning te hebben, creeer je ook wat meer rust in je hoofd.

Neem momentjes voor jezelf

Tussen de drukke kerstdagen is het soms moeilijk om momenten voor jezelf te pakken. Toch is het wel heel belangrijk om dit te doen. Loop waar het kan een rondje buiten, zit even op een kamer om tot rust te komen, luister naar muziek of lees in een boek. Op die manier ‘ontprikkel’ je even en laad je jezelf weer op en raak je niet overprikkeld.

Niet alleen tijdens kerst is dit belangrijk, ook ervoor en erna. Plan de week voor en na de kerstdagen niet vol met afspraken, maar plan deze week in voor jezelf om weer even op te laden.

Wees eerlijk tegen de rest

Het helpt ook erg goed om tegen de anderen te zeggen dat de kerstdagen soms ‘veel’ veel zijn voor jou. Door hier eerlijk over te zijn, houdt de rest beter rekening met je. Je omgeving vraagt dan misschien minder van je als je dit aangeeft. Het is niet alleen een bevrijding voor jezelf, maar ook voor de rest. Waarom? Als jij overprikkeld raakt, ben je waarschijnlijk ook sneller geïrriteerd en dat is voor niemand leuk.

Lees ook: Waarom het zo gek nog niet is om met kerst alleen te zijn

Drink minder alcohol

Alcohol zorgt er soms ook voor dat je sneller overprikkeld raakt. Niet per se op de dag zelf, maar vooral als je een kleine hangover hebt, ben je misschien meer prikkelbaar. Je hebt een paar dagen te gaan met kerst. Het is zonde om de je de helft van de tijd (mentaal en fysiek) uitgeput te voelen door het drinken van (te veel) alcohol.