Dit zijn de regels van online vriendschappen

Vrije tijd door Maya Luz

We leven in het digitale tijdperk. Vrijwel iedereen is terug te vinden op sociale media en dus hebben we met elkaar om moeten gaan op deze platforms. Want Instagram is niet hetzelfde als IRL! Dit zijn de regels van online vriendschappen.

Ook leuk: Hoe leuk: deze photobooth is onmisbaar op ieder feestje

Blijf altijd de exen van je vrienden volgen

Als je bestie het uitmaakt met hun partner, dan is het logisch dat je hun ex ontvolgt toch? Nou, niet per se. Het is juist slim om ze te blijven volgen, voor onderzoeksredenen natuurlijk! Dit kan altijd nog erg positief uitpakken voor je vriendschap.

Hype elkaar op in de comments onder elkaars posts

Wanneer een vriendin een foto post is het jouw taak als hun vriendin om ze volledig op te hypen. Gooi alle complimenten in de strijd die in je opkomen! Dit is de belangrijkste (on)geschreven regel van online vriendschappen.

Vraag altijd om toestemming als je een foto wil posten waar iemand anders op staat

Stel, jij en je vrienden zijn naar een feestje geweest en hier hebben jullie foto's gemaakt, vraag dan even om toestemming wanneer je deze wil posten. Hiermee kun je een hoop gedoe voorkomen. Want jij vindt het zelf waarschijnlijk ook niet chill als iemand een foto online zet waar jij niet al te charmant op staat toch?

Spam je vrienden niet te veel met memes

Je vrienden memes sturen is voor veel mensen een soort love language geworden. Als jij ergens om moest lachen, dan wil je dit natuurlijk delen. Logisch, maar houd er rekening mee dat je er niet te veel stuurt. Hierdoor kunnen je vrienden niet meer genieten van iedere individuele meme. Stuur er een of twee en stuur er pas weer eentje als ze op de eerdere memes gereageerd hebben.

Je 'Goede Vrienden' verhaal is niet per se alleen voor je inner circle

Hoe iemand zijn of haar 'Goede Vrienden' verhaal gebruikt is heel persoonlijk. Sommige mensen gebruiken het puur voor hun inner circle en posten hier alleen meer persoonlijke dingen op die de rest van hun volgers niet hoeven te zien. Deze mensen hebben dan ook vrij weinig mensen in hun lijst met Goede Vrienden staan. Anderen gebruiken het juist wat vrijer en voegen mensen toe die ze gewoon aardig vinden of die losstaan van hun werk zodat ze ongestoord kunnen posten over hun leven. Wees dus niet gelijk te geflatteerd als iemand je toevoegt aan hun privé verhaal, het is niet altijd zo'n big deal als je denkt.

Beantwoord appjes bij voorkeur nog dezelfde dag

Als er een ding is waar sommige mensen echt niet tegen kunnen, dan is het wel mensen die nooit op tijd op hun appjes reageren. Wij snappen dit helemaal! Hierom hebben we een goede vuistregel bedacht om te onthouden: beantwoord het appje altijd nog op dezelfde dag, dus niet de dag erna. Hierdoor kan je makkelijk zeggen dat je even te druk was om te reageren, wat ook volkomen logisch is. Maar door alsnog op dezelfde dag te reageren geef je je (online) vrienden het gevoel alsof ze wel deel uitmaken van jouw prioriteiten.

Lees ook: In welke ‘era’ zit jij? Doe de test