Zo ga je om met een vriend(in) die al-tijd lastminute afzegt

Vrije tijd door Zita

Niets is zo vervelend als iemand die lastminute plannen afzegt. Het kan natuurlijk een keer gebeuren. Misschien heeft diegene wel een hele goede reden. Maar als het keer op keer gebeurt, zit er een patroon in en dat is erg vervelend voor jou. Maar als het gaat om een vriend(in), hoe ga je hier dan mee om? Accepteer je dit of zeg je er wat van? En wat als het gedrag niet verandert?

Vriend(in) die lastminute afzegt

Je hebt het zelf misschien ook wel eens gedaan. Misschien moet je onverwacht bij een verjaardag zijn, of heb je gewoon eventjes geen zin om met iemand af te spreken. Fair enough om je afspraak dan af te zeggen. Maar wat als iemand dit bij jou doet. Niet één keer, maar keer op keer. Jup, dat is super vervelend. Jij steekt namelijk energie in iets en iemand, maar je krijgt dit absoluut niet terug. Het voelt soms een beetje alsof die vriend(in) alles kan maken en jij het maar moet accepteren. Hoe ga je hiermee om?

Communicatie is key

Als eerst is het goed om dit probleem aan te kaarten bij de vriend(in) bij wie dit altijd gebeurt. Misschien is deze persoon zich er helemaal niet van bewust dat diegene de plannen altijd afzegt en dat jij je er vervelend door voelt. Als je het aankaart en zegt dat je het niet fijn vindt, geef je die persoon de kans om hier iets aan te veranderen. Kijk het vervolgens even aan of het hierna nog steeds gebeurt of dat het stopt.

Lees ook: 7 tekenen dat jij en je beste vriendin langzaam steeds meer hetzelfde worden

Stel je grenzen

Heb je het aangekaart bij je vriend(in), maar verandert er niks? Kiest diegene toch maar altijd voor zichzelf en niet voor jou? Dan is het echt tijd om grenzen te stellen. Blijkbaar kwetst het jou dat iemand je op deze manier behandelt en jij dit niet bij diegene zou doen. En dat is natuurlijk super logisch. Maar het is nu aan jou om hierin je grenzen te stellen. Accepteer je dit gedrag niet? Neem dan afstand van die persoon. Het is namelijk veel beter om je energie in mensen te steken die wél met jou af willen spreken.

Zie het als een les

Het is misschien pijnlijk om onder ogen te komen, maar als iemand niet net zo veel moeite doet voor jou als jij voor hen, is het dus tijd om wat meer afstand te nemen. Leer hiervan en omring je met mensen die je energie geven in plaats van energie kosten. Zijn het écht goede vrienden? Dan zien ze hun ‘fouten’ zelf in en doen ze er alles aan om dit op te lossen en jou wél een goed gevoel te geven. Maar doen ze dit niet, dan is het beter om geen nieuwe afspraakjes te maken met deze persoon. Zie het als een les voor je andere vriendschappen. Merk je dat iemand de hele tijd afspraken afzegt, een egoïstische rol aanneemt en voor zichzelf kiest in plaats van voor jou? Neem hier dan op tijd afstand van en steek hier niet te veel energie in.