Maandag klaagdag: waarom zijn veel mensen vaak zo negatief ingesteld?

Psyche & spiritualiteit door Esra

Iedereen heeft wel eens een ‘baaldag’: een dag waarop alles tegenzit en je eigenlijk alleen maar aan het klagen bent. Helaas duurt deze ‘baaldag’ bij veel mensen langer dan een dag. Deze mensen hebben een negatieve instelling en bewegen zich als het ware voort in negativiteit. Maar waarom? Wij leggen het je uit in dit artikel.

Een negatieve instelling drukt mogelijk een grote stempel op jouw leven. Terwijl de dingen die goed gaan kleiner worden gemaakt of zelfs worden onderdrukt, worden de dingen die verkeerd gaan vergroot en erger gemaakt dan ze daadwerkelijk zijn. Het gevolg: de negatieve gedachten nemen de overhand in jouw leven. Je voelt je somber over jezelf, de wereld en de toekomst én het zorgt voor een mindere eigenwaarde. En dat willen we natuurlijk niet, dus we helpen je graag een handje.

De oorzaken van een negatieve instelling

Hoewel het gedeeltelijk genetisch is bepaald of jij vooral optimistisch of pessimistisch in het leven staat, zijn hier ook andere oorzaken voor. Zo komen negatieve gedachten mogelijk voort uit angst: angst dat het niet goed komt, angst voor bijvoorbeeld het onbekende of angst voor het verlies aan controle. Ook negatieve levenservaringen, depressieve gevoelens, negatieve zelfspraak en/of negatieve sociale contacten spelen mogelijk een rol.

Vanuit de prehistorie zijn wij mensen geëvolueerd tot bangeriken om de kans tot overleven te verhogen. Delen van onze hersenen zijn continu bezig om alle prikkels die op ons afkomen te filteren op mogelijke bedreigingen. Mocht er een mogelijk gevaar optreden, volgt er eerst een schrikreactie en pas daarna worden we ons bewust van hetgeen dat we zien. Hoewel dit op zich goed is, zorgt het mogelijk voor ‘overactieve’ hersendelen. Dit heeft als consequentie dat er onnodig hoge schrikreacties ontstaan, die op ten duur weer zorgen voor angstklachten of somberheid. Daarbij zijn de hersenen non-stop actief, zelfs als de bedreigingen minimaal zijn.

Lees ook: Klaar met toxic positiviteit? Zo kun je je gevoelens echt voelen

Is er een manier om die negativiteit om te zetten naar positiviteit?

Begrijp het niet verkeerd: het is af en toe goed om even te klagen. Dat doen we allemaal. Het is namelijk fijn om alle negativiteit ‘eruit te gooien’. Het gaat er vooral om dat je niet blijft hangen in deze negatieve gedachten. Probeer het klagen snel om te zetten naar positieve gedachten: “Ik beweeg echt veel te weinig, zo wordt mijn conditie natuurlijk nooit beter” naar “Ik ga vandaag eens een stukje hardlopen, zo gaat mijn conditie vooruit”. Door woorden zoals ‘niet’ en ‘nooit’ weg te halen vervang je gemakkelijk de negativiteit voor positiviteit. Op den duur wordt dit automatisme en zo verdwijnen de negatieve gedachten langzaam naar de achtergrond.

Het is begrijpelijk dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, wanneer jij negatief ingesteld bent is het mogelijk lastig om dit zomaar te veranderen. De overgang van een negatieve instelling naar een positieve instelling gaat in kleine stappen. We praten over gedachten die geworsteld zijn in de hersenen, die helaas niet zomaar om te zetten zijn. Toch is het mogelijk! En onthoud: waar negatief denken een negatieve invloed heeft op jouw gemoedstoestand en lichaam, heeft positief denken hier juist een positieve invloed op.

Bron: Desteven.nl en Medische-psychologie.nl Beeld: Unsplash