Daten als je poly bent, zo pak je het aan

Relaties door Maya Luz

Monogame relaties zijn niet ieders ding. Sommige mensen ontwikkelen gevoelens voor meerdere mensen. Je kan er dan voor kiezen om een polyamoureuze relatie te beginnen. Je hebt dan meerdere partners. Dit kan best tricky zijn, zo pak je het aan.

Lees ook: Dit is waarom jij en je nieuwe partner in gesprek moeten over vreemdgaan

Maak duidelijke afspraken met je huidige partner(s)

Als je voorheen een monogame relatie had maar graag de overstap wil maken naar poly, dan is het heel belangrijk om het hier goed over te hebben met je huidige partner. Het belangrijkste aan poly relaties is instemming. Stemt jouw partner niet in met het idee van het hebben van een poly relatie, dan moet je een keuze maken. Je kan iemand niet forceren om poly te worden. Dus je kan dan je huidige relatie houden zoals het is, of het uitmaken. Ben je al poly maar ga je met nieuwe mensen daten, maak dan duidelijke afspraken over wat jullie wel en niet kunnen verwachten van deze relatie. Hiermee kunnen jullie een hoop gedoe voorkomen.

Stel potentiële nieuwe partners altijd op de hoogte

Ga je met een nieuw iemand op date? Licht ze dan altijd eerst in over het feit dat je poly bent. Sommige mensen staan niet voor dit relatietype open en dus is het goed als ze van tevoren op de hoogte zijn. Je kan het bijvoorbeeld ook in je bio op datingapps zetten zodat mensen die geen interesse hebben in een poly relatie niet met je in gesprek gaan. Hiermee voorkom je een hoop gedoe.

Ga in gesprek over grenzen

Als je eenmaal met iemand aan het daten bent is het belangrijk om een duidelijk gesprek te hebben over grenzen. Hoe willen ze bijvoorbeeld dat je praat over je andere partner(s). Willen ze alles over hen horen en de dingen die jullie samen doen? Of hebben ze liever dat je dit voor jezelf houdt. Wees duidelijk over je eigen grenzen en luister goed naar die van je partner(s). Dit is voor poly relaties een essentieel onderdeel.

Houd de communicatie altijd open

Is er iets dat je dwarszit? Maak het dan bespreekbaar. Jaloezie is in dit soort relaties een veelvoorkomend probleem. De beste manier om hiermee om te gaan is door het aan je partner te vertellen. Op deze manier kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Het gevoel opproppen maakt het op de lange termijn alleen maar erger. Wees ook open tegenover je partner(s) en geef hen te ruimte om zich uit te spreken waar nodig.

Wees realistisch

Polyamoureuze relaties zijn niet de norm, voor veel mensen is het concept van meerdere partners hebben dus nieuw en even wennen. Wees realistisch naar jezelf en stel niet te hoge verwachtingen op. Gun je nieuwe partner(s) de tijd en ruimte om het allemaal even uit te vogelen. Weet ook wanneer je iemand moet laten gaan. Sommige mensen zijn simpelweg niet gemaakt voor een niet-monogame relatie en dat is oké.

Lees ook: Gaan jullie op dubbeldate? Dit zijn de leukste activiteiten