5x fouten die je maakt bij het bakken van koekjes

Vrije tijd door Anjali

Koekjes bakken is misschien wel een van de leukste (en lekkerste) activiteiten om binnen te doen, maar toch komen ze niet altijd de oven uit zoals je verwacht had. Als je ten einde raad bent omdat je denkt alles goed gedaan te hebben, helpen wij je met wat je fout gedaan zou kunnen hebben.

1. Alles in één keer samenvoegen

Natuurlijk haal je alle ingrediënten tevoorschijn voordat je begint met het maken van de koekjes. En waarschijnlijk staat er in het recept dat je alles samen moet gaan voegen om tot een goed deeg te komen. Maar het is de bedoeling dat je eerst alle 'natte' ingrediënten mixt: boter, melk en eieren kunnen samen. Vervolgens doe je de 'droge' ingrediënten erbij, zoals bloem, bakpoeder en suiker. Blijf hierbij goed mixen, want alleen op die manier zorg je ervoor dat het een perfect koekjesdeeg wordt.

2. Het bakpoeder is te oud

Bakpoeder heeft een houdbaarheidsdatum. Dat klinkt misschien gek, aangezien het een droog ingrediënt is, maar het is wél van groot belang. Wanneer je je bakpoeder al minstens een half jaar hebt, gaat het zijn kracht verliezen. Door bakpoeder rijzen je koekjes, en wanneer de bakpoeder oud is, zal dat minder snel gebeuren. Dan krijg je zachte en platte koeken.

3. Alles op de bakplaat leggen

Het scheelt tijd om al je koekjes tegelijkertijd op de bakplaat te bakken, maar verstandig is het niet. De koekjes zullen aan elkaar gaan plakken in de oven, waardoor ze niet de juiste vorm krijgen. Ook kan de warmte niet goed verspreiden, waardoor je koekjes er platter uitkomen dan je zou willen.

4. Het deeg is niet gekoeld

Ook iets wat bijna nooit in recepten staat: het deeg eerst in de koelkast leggen voor je het gaat bakken! Laat het deeg ongeveer een nachtje in de koelkast rusten voor het gewenste resultaat. Zo kunnen alle ingrediënten zich goed mengen en krijgen de koekjes de beste smaak. Ook behoud het de vorm beter: je koekjes 'smelten' als het deeg te warm de oven in gaat. Zo zijn jouw vormpjes onherkenbaar.

5. De oven te vaak openen

Kijken of je koekjes al klaar zijn door de ovendeur eventjes te openen lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Telkens wanneer je de oven opent komt er warme lucht uit en komt er koude lucht in. Dat beïnvloed hoe je koekjes bakken. Je kunt beter door het raampje kijken! Dit geldt ook voor wanneer je de koekjes er al uit hebt gehaald en je beseft dat ze nog niet klaar zijn. Besluit niet ze opnieuw in de oven te doen, maar wacht het even af. Wanneer ze afkoelen worden ze al iets harder en zullen ze waarschijnlijk goed zijn, als je het recept tenminste hebt gevolgd. Trust the process.