Word je gecatfished? Zo herken je de signalen

Single & daten door Maya Luz

Online daten is leuk, maar het kent ook zijn gevaren. Je kan namelijk te maken krijgen met een catfish, ofwel iemand die zich voordoet als iemand anders. Vermoed je dat je gecatfished wordt? Zo herken je de signalen.

Lees ook: Dit is waarom je single zijn zou moeten vieren

Hun profiel op de datingapp is niet geverifieerd

De meeste datingapps hebben tegenwoordig een functie waarmee je je account kunt verifiëren. Je maakt foto's van je gezicht en de app checkt of deze overeenkomen met de foto's op je profiel. Handig, want zo kunnen catfishes hun account dus niet verifiëren. Heeft de ander hun profiel niet geverifieerd? Vraag dan of ze dit alsnog willen doen. Als ze hier raar of moeilijk over doen kun je maar beter gelijk wegwezen.

Ze willen nooit (video)bellen

In de eerste fase van daten praat je waarschijnlijk veel via Whatsapp. Maar als je twijfelt over of de ander wel echt is, kun je eens voorstellen om met ze te bellen, of nog beter: videobellen. Zo kun je controleren of de foto's wel echt van die persoon zijn. Willen ze nooit (video)bellen dan zouden er nu wat rode vlaggen omhoog moeten komen. Als we iets hebben geleerd van Catfished, is het dat niet willen videobellen meestal een enorme give away is.

via GIPHY

Hun foto's zijn te mooi om waar te zijn

Laten we even eerlijk zijn met onszelf. Als een man op een datingapp foto's heeft die net zo goed in een modeblad kunnen staan, is de kans groot dat ze niet echt zijn. Om dit te controleren kun je de foto's in Google gooien om te zien of ze op andere sites staan. Staan ze bijvoorbeeld op social mediaprofielen van mensen die niet jouw match zijn, ren dan direct weg want je match is een catfish!

Ze doen vaag over hun woonplaats en baan

Als iemand je catfisht willen ze natuurlijk niet dat je ze op komt zoeken. Ze doen dan vaak ook heel vaag over waar ze nou precies wonen of waar ze werken. Vaak zeggen ze dat ze ver weg wonen om te voorkomen dat je onaangekondigd langs wipt. Je hoeft niet direct om hun letterlijke adres te vragen, maar vraag wel door als ze je geen duidelijk antwoord geven op de meest simpele vragen over hun woon- en werksituatie. Zoek ze eventueel op op LinkedIn als je twijfelt over of ze wel de waarheid spreken.

Ze willen wel afspreken, maar er komt altijd iets tussen

Met je op date gaan willen ze wel, maar er komt altijd iets tussen. Hmm vaag. Als een date een keer wordt afgezegd is dit niet gelijk verdacht. Er kan natuurlijk echt iets gebeurd zijn waardoor ze niet meer kunnen. Maar als er hierin een patroon ontstaat, is er sowieso meer aan de hand. Als je met een catfish te maken hebt, zullen ze nooit echt met je af kunnen spreken. Dit onthult natuurlijk hun echte identiteit. Dus als je hierover begint te twijfelen, kun je maar beter direct wegwezen.

Lees ook: Dit is hoe je jouw hechtingsstijl kan leren begrijpen om je datingleven te verbeteren