Waarom je houding de werking van een paracetamol beïnvloedt

Sport & gezondheid door Chloe

Een paracetamol tegen de hoofdpijn of omdat we niet helemaal fit zijn nemen we allemaal wel eens. Maar we hebben ook wel eens het idee dat het de pijn maar weinig verzacht. Het zal je misschien verbazen, maar dit kan ook wel eens met je houding te maken hebben. Hoe dat zit leggen wij je hier uit.

Medicatie innemen

Je houding is meer van invloed op de werking van een paracetamol dan je zou denken. Dit blijkt namelijk uit een studie van de Johns Hopkins University in Baltimore. Tijdens het onderzoek is een simulatie gemaakt van de maag en wat er gebeurd als we medicatie innemen. Hieruit was te zien dat de meeste pillen pas echt beginnen met werken wanneer de maag de inhoud naar het darmkanaal uitstoot. Dan begint deze namelijk pas op te lossen in je bloedbaan.

Je houding bij het innemen van een paracetamol

Goed, hoe dichter een paracetamol bij het laatste deel van je maag belandt, hoe sneller deze dus zal gaan werken. En dat is natuurlijk precies wat je wilt wanneer je je ellendig voelt. Maar ja, hoe krijg je dat pilletje dan zo snel mogelijk in je bloedbaan? Ook daar is onderzoek naar gedaan en dit heeft alles met je houding te maken.

Liggen maar

Wil jij zo snel mogelijk van je hoofdpijn af? Ga dan tijdens het slikken van een paracetamol op je rechterzij liggen. Zo doet de paracetamol er slechts 10 minuten over om volledig op te lossen. En dat is een behoorlijk verschil met hoe we het normaal doen, want staand doet een pil er zo'n 23 minuten over om op te lossen. En als je dan gaat liggen zorg dan echt dat je op je rechterzij ligt, want wanneer je op je linkerzij ligt kan het wel 100 minuten duren voordat de pil zijn werk gaat doen.