OM vervolgt Marco Borsato voor zedendelict met minderjarig meisje

Celebs door Jennifer

Marco Borsato wordt momenteel vervolgd voor de ontucht met een minderjarig meisje, zo bevestigt het Openbaar Ministerie op woensdagochtend. De beslissing volgt na een langdurig onderzoek, dat is gestart in december 2021. Toen werd aangifte gedaan tegen de zanger vanwege vermeende onzedelijke handelingen. Volgens Marco's advocaten is hij zelf teleurgesteld over het besluit van het OM.

Marco Borsato wordt vervolgd voor zedendelict minderjarig meisje

Het jonge meisje dat Marco Borsato beschuldigt, verklaarde in haar aangifte van 2021 dat de zanger zich vanaf haar vijftiende aan haar vergreep. Destijds was Marco een huisvriend van de ouders van het meisje. Na het overlijden van de vader van het meisje, nam Marco een soort pleegvaderrol op zich.

Volgens de beschuldiging zou Marco, wanneer hij het meisje bezocht en alleen met haar was, herhaaldelijk grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond. In de aangifte, die in december 2021 werd ingediend bij de zedenrechercheurs van de politie-eenheid Midden-Nederland, verklaarde de vrouw dat Marco herhaaldelijk haar borsten en billen betastte en met zijn handen onder haar rokje gleed. Hierbij streelde hij ook tussen haar benen. Dit misbruik zou volgens de aangeefster hebben plaatsgevonden van 2014 tot in 2019.

Marco was vaderfiguur

In 2019 ontdekte de moeder van het meisje een dagboek, waarin haar dochter het seksueel misbruik gedetailleerd beschreef. De moeder, die op dat moment voor Marco werkte, confronteerde de zanger op 4 juli 2019 op zijn kantoor in Abcoude. Ze eiste meer uitleg van hem. Volgens de aangeefster durfde ze Marco niet aan te spreken op zijn gedrag, omdat ze hem als een vertrouwenspersoon beschouwde en bang was hem te verliezen. Eerder was ze al haar vader verloren. Pas na sessies met psychologen, waarbij naar verluidt Marco ook aanwezig was en zijn verontschuldigingen huilend aanbood, voelde de jonge vrouw zich gesterkt om het gedrag van de zanger aan te kaarten.

Ze verklaarde: "Ik ken Marco vanaf mijn geboorte en zeker na het overlijden van mijn vader heeft hij veel lieve dingen voor me gedaan. Hij was er op mijn diploma-uitreiking, hij kocht een fiets voor me, ging met me winkelen. Maar je kunt de dingen die goed gaan niet wegstrepen tegen de dingen die verkeerd zijn gegaan. En er is ook veel niet goed gegaan. Mijn moeder werkte voor Marco en zodoende kwam hij regelmatig over de vloer. Het misbruik begon na de dood van mijn vader. Ik voelde me smerig om wat hij met me deed, maar durfde me niet te verzetten omdat ik bang was voor de gevolgen."

Dagboek

In het voorjaar van 2021 kwamen De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden in contact met de moeder van het vermeende slachtoffer, die toen nog geen aangifte wilde doen. In december 2021 legde ze uit, waarom ze nu wel om strafvervolging vraagt. Ze benadrukte dat het gedrag pas aan het licht kwam, nadat ze twee jaar eerder het dagboek van haar dochter had ontdekt. Op dat moment was haar dochter niet meer minderjarig.

Hoewel de moeder wel melding maakte bij de politie, gaf haar dochter destijds aan dat ze nog niet klaar was om officiële aangifte te doen. De moeder respecteerde deze wens. In de afgelopen jaren hebben zowel moeder als dochter professionele hulp gezocht, waardoor ze beiden sterker zijn geworden. Maar aanhoudende geruchten over mogelijke andere slachtoffers overtuigde de dochter eind 2021 om toch aangifte te doen.

Uitgebreid onderzoek

Haar hoop was om zo de drempel te verlagen voor meisjes, die mogelijk vergelijkbare ervaringen hebben. Bij de aangifte bij de zedenpolitie van Midden-Nederland werd ondersteunend bewijsmateriaal toegevoegd. De recherche heeft dit materiaal in beslag genomen voor verder onderzoek. De afgelopen maanden heeft de recherche uitgebreid handschriftonderzoek verricht om de authenticiteit van het dagboek te verifiëren.

Er waren in 2021 ook geruchten via verschillende kanalen over grensoverschrijdend gedrag door Marco, met name rond zijn betrokkenheid bij The Voice Of Holland. Het Openbaar Ministerie heeft enkele van deze gevallen onderzocht, maar besloot niet tot vervolging over te gaan vanwege onvoldoende bewijs.

Teleurgesteld over besluit OM

Advocaten Geert-Jan en Carry Knoops, die Marco vertegenwoordigen, laten weten dat Marco teleurgesteld is over het besluit. Ook beweren zij dat ze beschikken over 29 getuigenverklaringen, die de aangifte van smaad en laster tegen de aangeefster ondersteunen.

Lees ook: Mary Borsato reageert emotioneel op zedenzaak zoon Marco: "ik word helemaal fel als je het erover hebt"