Hoeveel uur zitten op een dag is te veel?

Sport & gezondheid door Chloe

We zitten in Nederland met z'n alle behoorlijk vaak. Vooral wanneer je een kantoorbaan hebt zit je gemiddeld al zo'n acht uur per dag op je werk. En bij thuiskomst vinden we het ook heerlijk om op de bank te ploffen. We weten allemaal dat zitten niet bepaald goed is voor je gezondheid, maar hoeveel uur zitten op een dag is nou eigenlijk te veel?

We zitten te veel

Het zal je misschien niets verbazen, maar in Nederland zitten we ontzettend veel. Uit onderzoek van Sport en bewegen is gebleken dat volwassenen gemiddeld 9 uur en 42 minuten per dag zitten. En ja, dat het niet gezond is dat snap je waarschijnlijk wel, maar het is schadelijker voor je gezondheid dan je in eerste instantie zou denken.

Zo lang mag je per dag zitten

Volgens gezondheidsondernemer René Sielhorst moet je eigenlijk niet meer dan 30 tot 60 minuten achter elkaar zitten. Ook is 4 uur of meer per werkdag zitten ontzettend ongezond. En geen zorgen, dat betekent echt niet dat je de hele dag moet gaan staan of lopen, maar meer dat je vaker 'zit pauzes' moet nemen. Wissel het zitten dus regelmatig af met staan. Als je een kantoorbaan hebt moet je eigenlijk proberen om niet meer dan een half uur achter elkaar te zitten.

Waarom is zitten zo ongezond?

Goed, zitten is dus niet goed voor je, maar wat maakt het dan zo ongezond? Wanneer je zit, dan gaat je lichtaam in een soort 'shut down mode'. Hierdoor kun je verschillende chronische klachten ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas. Ze zeggen ook wel eens dat een kantoorbaan één van de meest ongezonde banen is die je maar kan hebben. Oei...

Meer staan

We moeten dus meer staan en dus is het tijd voor actie. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende oplossingen om deze ongezonde gewoonte tegen te gaan. Zo heb je sta-zit bureaus, zodat je ook staand het werk achter je computer kan doen. Heb je deze luxe niet op kantoor of thuis? Loop dan extra vaak naar het koffiezetapparaat en maak tijdens de lunch eens een korte wandeling. Zo veel mogelijk afwisselen verkleint de gezondheidsrisico's namelijk.