Na zo veel jaar moet je je matras vervangen

Wonen door Chloe

Het is misschien niet iets waar je snel over nadenkt, maar ook je matras heeft een houdbaarheidsdatum. De kans is groot dat je deze alleen vervangt als je een nieuw bed koopt, maar dat gaat niet helemaal goed. Daarom zochten wij op de redactie uit na hoeveel jaar je je matras moet vervangen.

Matras omdraaien

Dit heb je misschien al eens eerder gehoord, maar het is goed om regelmatig je matras om te draaien. Dit is namelijk beter voor je rug en houding en daarbij gaat je matras zo ook nog eens langer mee. Maar hoe lang is dat dan?

Zo lang kan je met een matras doen

Het klinkt natuurlijk logisch, maar hoe langer je op een matras slaapt, hoe slechter de kwaliteit wordt naar verloop van tijd. Toch merken we hier vaak weinig van. Het ligt namelijk niet van de één op de andere dag niet lekker meer. Meestal hebben we dit pas door wanneer we op een nieuw matras gaan liggen. We besteden aardig wat uurtjes per dag op ons matras en dus is het niet gek dat de ondersteunende eigenschappen door de jaren heen wat afnemen. Hoe lang deze wel goed blijven? Dat is ongeveer 8 tot 10 jaar. Dit verschilt natuurlijk ook per matras en per persoon. Daarnaast is het ook hygiënischer om je matras wat sneller te vervangen als je 's nachts veel transpireert.

Wanneer is het tijd voor vervanging?

Twijfel jij of je matras aan vervanging toe is? Dat kan je ook zien aan de slijtage van het matras. Zie je bijvoorbeeld kuilvorming in het matras? Dan is het duidelijk tijd voor een nieuw matras. Anders kan je namelijk last krijgen van lichamelijke klachten. Heb je bijvoorbeeld last van pijn of stijfheid in je nek of rug als je wakker wordt of lig je niet meer lekker? Dan is het waarschijnlijk tijd voor vervanging.