Allergisch voor gellak? Dit is wat je kunt doen

Beauty door Juliët

Fresh new nails! Je nagels zijn weer gedaan en je kan er weer even mee vooruit. Hoe fijn is dat? Helaas geldt dit niet voor iedereen. Je kan namelijk allergisch zijn voor gellak. Dit is wel het laatste wat je wilt. Maar wat moet je doen als je allergisch bent? Dat gaan wij je vertellen.

Gellak

Gellak is een makkelijke en vooral snelle manier om je nagels te laten doen. Ideaal! De nagels kunnen wel twee tot drie weken blijven zitten. De nagellak is extra stevig en daardoor breken jouw nagels niet gelijk af. Dit is bij normale nagellak wel eventjes anders. Vaak worden je nagels na een paar dagen al lelijk. Toch is gellak niet voor iedereen een uitkomst. Er zijn namelijk mensen die een allergie hebben voor de nagellak. Wat nu?

 

Allergisch

Mensen die in een nagelstudio werken kunnen in de loop van de tijd een allergie ontwikkelen. Dit komt omdat ze een lange periode aan ongeharde gellak blootgesteld worden. Toch kun je ook op een andere manier een allergie ontwikkelen. Sommige mensen zijn vanaf de geboorte al allergisch voor gellak. Zodra jij een allergie hebt voor gellak, wordt dit contactallergie genoemd. Dit is eigenlijk een vertraagde type reactie. Je bent allergisch voor de acrylaten die erin verwerkt zijn. Symptomen zijn een brandende huid, blaren, jeukende bultjes of een loslatende en gebarsten huid. Met name rond je nagels ontstaat dit. Toch hoeft dit niet altijd. Ook op plekken als je gezicht en nek kun je symptomen krijgen. Dit doordat je deze plekken regelmatig aanraakt.

 

Immuunsysteem

Wanneer jij regelmatig wordt blootgesteld aan de chemicaliën die in gellak zittten, terwijl je allergisch bent, kan de irritatie diep in je huid komen. Zelfs zo diep dat ze zich vastbinden aan de proteïne in je huid en in je bloedcellen terechtkomen. Zodra dit gebeurt, kan dit grote gevolgen hebben voor je immuunsysteem. Je huid kan pas kalmeren als de stof waar je allergisch voor bent, wordt verwijderd van je huid.

 

Alternatief

Maar wat nu? Helaas is het geen optie om over te stappen op acryl. Hier zitten namelijk vergelijkbare chmicaliën in, waardoor je ook voor deze lak allergisch kan zijn. Je kunt altijd gewone nagellak proberen. Dit zou in principe geen probleem moeten zijn. Maar als je echt helemaal voorzichtig wilt zijn, kun je het beste kiezen voor een antiallergeen nagellak. Je weet dan in ieder geval zeker dat je geen allergische reactie krijgt.